Marco PANTANI

Geboortedatum: 13 januari 1970
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 14.02.2004

Op de dag dat onze vooroorlogse Tourcoryfée Theo Middelkamp negentig jaar werd, overleed Marco Pantani. Er ging een schok door de wereld, want de net 34 jaar geworden Il Pirata was immens populair. Een van de laatste echte klimmers, zo eentje die de cols opspoot als was het een vlakke weg en in de klim eindeloos kon demarreren tot hij ze allemaal had gelost. Dat was voor de echte liefhebber genieten.
De ellende begon op 5 juni 1999. Ik was toen met vakantie in zijn vaderland en mijn vrouw en ik waren met de auto onderweg van Milaan naar Lago di Trassimeno in Umbrië. De vrolijke muziek op de radio werd plotseling onderbroken door een ernstige mededeling.
In het in rad Italiaans uitgesproken bericht viel herhaaldelijk de naam Pantani en ik hoorde ook het woord ‘medico’. In Trassimeno vroeg ik in het hotel bij de receptie wat er aan de hand was en ik hoorde dat Marco in de Ronde van Italië uit de strijd genomen was wegens een te hoge hematocrietwaarde.
Hij had toen al vier etappes op zijn naam geschreven en hij leek op weg zijn zege van 1998 te prolongeren. Op de TV zag ik ’s avonds een kleine gebroken kale man die zonder gêne zijn grote verdriet toonde. Negentien dagen later werd bekendgemaakt dat nader onderzoek had aangetoond dat bij Pantani geen epo-gebruik was vastgesteld.
Het is daarna alleen nog maar bergafwaarts gegaan met de grote klimmer die in 1998 de Tour de France won, nadat hij in de etappe naar Les Deux Alpes zijn voornaamste concurrent Jan Ullrich bergop had vernederd. Hij werd in 2000 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Nadat hij in 1995 in een wedstrijd een open beenbreuk had opgelopen, bleek in het ziekenhuis dat hij een hematocrietwaarde had van over de zestig.
In hoger beroep werd die straf een jaar later ongedaan gemaakt, maar het is voor het kleine olifantje geen genoegdoening geweest. De vondst van een insulinespuit leverde hem vervolgens een schorsing op van acht maanden.
Na die straftijd zijn z’n sportieve prestaties nooit meer op het niveau gekomen van voor 1999 en hij werd een schuwe en paranoïde man. Achtervolgd door paparazzi en de schrijvende pers zocht hij steeds meer de eenzaamheid. Op 14 februari 2004 werd hij dood aangetroffen in een hotelkamer in Rimini.
Lasciatemi in pace!, had hij tegen de receptioniste gezegd die naar zijn welzijn informeerde, omdat hij dagenlang zijn kamer niet was uit geweest. Hij heeft de rust gekregen waar hij om vroeg en zijn vele supporters rouwen nog steeds om het verlies van een van de grootste klimmers uit de Italiaanse wielerhistorie. Marco sei grande!
Marco Pantani overleed op 14 februari 2004 op 34-jarige leeftijd.

13-01-2018