Marco MINNAARD

Geboortedatum: 11 april 1989
Geboorteland: Nederland

Sinds ik de biografie heb geschreven van Jan Raas, heb ik wat met Zeeland. Ik ben er niet bovenmatig vaak geweest maar door me te verdiepen in het leven van een van de grootste Nederlandse renners aller tijden heb ik wat met die provincie.
Die Zeeuwen vormen een apart volkje. Ze zijn erg op zichzelf, helpen elkaar als het nodig is, hebben aparte gebruiken en vormen een hechte gemeenschap. Onderling ten opzichte van de overkant (lees de andere Zeeuwse eilanden) en mét elkaar tegen de rest van Nederland.
Er zijn me wat de Zeeuwse wielrenners betreft een aantal dingen opgevallen. In mijn boeken over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France zijn er maar twaalf van de 251 Nederlandse Tourrenners van Zeeuwse afkomst, maar dat zijn niet de minsten.
Het zijn natuurlijk niet allemaal kampioenen geweest, maar Jo de Roo en Jan Raas behoorden in hun tijd internationaal tot de beste renners van de wereld, vooral in eendagswedstrijden, terwijl ze ook in etappekoersen menig ritje hebben gewonnen.
Ook Theofiel Middelkamp en Kees Bal waren toprenners en Cees Priem, Maarten Ducrot en Johnny Hoogerland waren absolute smaakmakers. Middelkamp en Raas waren bovendien beide wereldkampioen. Van Lepe Fieleke kan bovendien worden gezegd dat hij de eerste Nederlander was die een Touretappe won.
Het laatste opmerkelijke dat ik wil aanstippen is dat een Zeeuw (Middelkamp) tot de vier eerste Nederlandse Tourdeelnemers behoorde en een andere Zeeuw de hekkensluiter is omdat hij in 2017 met twee andere Nederlandse renners debuteerde.
Ik heb het over Marco Minnaard de jarige van vandaag, die als telg uit een provincie vol met polders, dijken, water en heel veel wind in de Tour van 2017 over klimmersbenen bleek te beschikken en in bijna alle bergetappes in de aanval was.
Deel uitmakend van een kleine Belgische ploeg die met een wildcard tot de Tour werd toegelaten, kregen hij en zijn teamgenoten van hun ploegleider Hilaire Van Der Schueren het consigne mee om zoveel mogelijk in de aanval te rijden.
Aanvallen betekent in de kijker van de camera’s rijden, opdat de namen van de sponsors goed te zien zijn, want daar gaat het bij kleine ploegen om. In de hoop dat die sponsors na afloop van het contract weer de portemonnee trekken.
Dat is voor zijn ploeg gelukt en ook dit jaar verdedigt Marco Minnaard de kleuren van Wanty-GroupeGobert. Waarbij ik aanteken het vreemd te vinden dat geen andere ploeg zich bij Marco heeft gemeld om hem in te lijven.
Misschien is hij daarvoor te bescheiden, want het is ook vreemd dat hij als aankomend wielrenner nooit contact heeft gehad met zijn beroemde plaatsgenoot Cees Priem, die wel wat voor hem had kunnen doen. Maar ze hebben elkaar nog nooit ontmoet en zo groot is Wemeldinge met krap drieduizend inwoners nou ook weer niet.
Die hulp kwam er wel van een andere kant, want zoals ik in de aanhef schreef, Zeeuwen helpen elkaar altijd. Jan Minnaard de vader van Marco, heeft een aannemersbedrijf in kabelwerken. Hij is met zijn bedrijf in de Zak van Zuid-Beveland zelfs een grote werkgever.
Grote werkgevers achten het hun ereplicht om wat voor de gemeenschap waar ze actief zijn, te doen. Zo is het bedrijf van Jan Minnaard al jarenlang sponsor van De Patrijzen, een bescheiden voetbalclub in het nabijgelegen ’s Heerenhoek.
Daar is ene Jan Raas als lid van de kantinecommissie, verantwoordelijk voor de inkoop. Niet zo gek als je bedenkt dat de wereldkampioen van 1979 in zijn amateurtijd voorproever was in de patatfabriek van MacCain.
Dan komt aan de bar van zo’n oergezellige voetbalkantine puntje wel eens bij het paaltje. Of Jan voor dat jong van die andere Jan niet eens een goed woordje zou kunnen doen bij Hilaire? Omdat de ene Jan niet lullig wilde doen ten opzichte van de andere Jan, kwam er een contract.
Het is jammer dat het zo is gegaan, want volgens mij heeft Marco Minnaard voldoende kwaliteit om zich op eigen kracht in de kijker te rijden. Niet alleen voor zijn sponsor, maar vooral voor zichzelf.
De tijd dringt voor een doorbraak, want Marco viert vandaag zijn 29ste verjaardag.

11-04-2018