Marcel TINAZZI

Geboortedatum: 23 november 1953
Geboorteland: Frankrijk

Marcel Tinazzi werd geboren als wereldburger, want dat mag je toch wel zeggen als je in Algerije bent geboren en je vader een Italiaans en je moeder een Frans paspoort heeft.
Tinazzi koos voor de Franse nationaliteit en na een veelbelovende periode bij de amateurs werd hij in 1977 professional. Hij werd direct kampioen van Frankrijk op de weg en dat was natuurlijk een daverende entree.
De verwachtingen waren hoog, maar Marcel en zijn supporters kwamen er achter dat aan de top komen makkelijker is dan er te blijven. Net toen hij door de volgers was weggezet als de zoveelste belofte die het niet waarmaakte, pakte hij in 1982 onverwacht een grote zege.
Op zondag 23 mei 1982 won hij op indrukwekkende wijze Bordeaux-Parijs, een klassieker over 584 kilometer, waarvan er 360 achter de derny moesten worden afgelegd. De Belg Ludo Peeters was huizenhoog favoriet, maar het werd een Frans onderonsje.
Tinazzi focuste zich lange tijd op de Belg, maar toen hij honderd kilometer voor Parijs zag dat Ludo er doorheen zat, demarreerde hij. Er was op dat moment één koploper en dat was zijn landgenoot Maurice Le Guilloux.
Die werd snel achterhaald en de Algerijns/Italiaanse Fransman begon in de stromende regen solo aan een triomftocht die bij de finish in Parijs eindigde. Le Guilloux werd tweede en Poisson en Gomez maakten het Franse succes compleet door als derde en vierde over de meet te komen.
Tinazzi, afgezakt naar de onbeduidende Sem-France-Loire ploeg van Jean De Gribaldy, kon zijn marktwaarde weer wat opschroeven maar zijn zege in de monsterklassieker werd niet de opmaat voor een comeback naar de top.
Hij liet er geen grootse daden meer op volgen en hij stapte in 1985 definitief af. Hij was toen al voorzitter van de Nationale Vereniging van Franse Beroepsrenners en voor deze UNCP heeft hij nog jaren nuttig werk gedaan.
Marcel Tinazzi viert vandaag zijn 65ste verjaardag.

23-11-2018