Marcel KITTEL

Geboortedatum: 11 mei 1988
Geboorteland: Duitsland

Dat deze supersprinter ook een aardig stukje kan tijdrijden bleek afgelopen vrijdag toen hij over 9,8 kilometer in de straten van Apeldoorn er de vijfde tijd uitperste. Velen waren verrast, omdat ze niet wisten dat het krachtmens uit Arnstadt in de deelstaat Thüringen, waar ook Johann Sebastian Bach het levenslicht zag, in zijn juniorentijd twee maal wereldkampioen was in het tijdrijden.
Zijn geheim is explosiviteit, een eigenschap die zowel een krachtsprinter kenmerkt als een tijdrijder als de afstand niet al te groot is. Maar Marcel Kittel kan nog meer. Als belofte won hij onder meer de Vredeskoers. Toch werd hij niet als een talentvol ronderenner opgemerkt en hij reed vier jaar voor de Duitse pro-continental formatie Thüringer Energie Team.
Kittel was er onder andere ploeggenoot van latere coryfeeën als Tony Martin, John Degenkolb en Patrick Gretsch. Het waren echter niet de grote WorldTour ploegen die hem wilden inlijven.
Hij won wel veel, maar voornamelijk in eigen land en dat drong nauwelijks tot de rest van de wereld door. Dat kwam omdat de Duitse media in die jaren nauwelijks aandacht aan de wielersport besteedden.
Na de vele dopingaffaires in de eerste jaren van deze eeuw, waar ook de beste Duitse renners als Ullrich en Zabel bij betrokken waren, hadden de sportjournalisten van radio, tv en de kranten de rug naar de wielersport gekeerd.
Daarom bleef het sprinttalent in het buitenland langdurig onder de radar. Daar kwam pas verandering in toen hij in 2011 overstapte naar de Nederlandse ploeg Skil-Shimano.
Hij bleef ook daar winnen, maar omdat zijn ploeg op pro-continental niveau uitkwam, waren het nog niet de grote wedstrijden, waarin hij zegevierend over de streep kwam.
Met uitzondering van de Ronde van Spanje waar de ploeg op een wildcard mocht starten. Prompt won de flink uit de kluiten gewassen Duitser een etappe en werd eindelijk door de wielerwereld ontdekt.
Een jaar later werd oliebedrijf Argos de nieuwe hoofdsponsor en begon onherroepelijk de opmars. De ploeg met veel jong talent ging werken aan een sprinttrein. En wel zodanig dat alles tot in de puntjes werd getraind om de nieuwe supersprinter zo veel mogelijk te laten winnen.
In 2013 kwamen de resultaten toen Marcel Kittel Mark Cavendish afloste als beste sprinter van de wereld. Vier Touretappes won hij dat jaar en dat deed hij een jaar later nog eens dunnetjes over, nadat Argos als hoofdsponsor was afgelost door Giant.
Helaas werd 2015 een rampjaar voor Marcel Kittel. Hij begon r goed met enkele overwinningen in Australië, maar werd kort daarna getroffen door een virus, dat zijn hele voorjaar in de war gooide.
Er werd enkele keren een comeback gepland maar hij was er jaar de Tour niet te rijden, omdat hij er de conditie niet voor had.
Er werd nauwelijks nog iets van hem vernomen, behalve dat hij zijn contract bij Giant-Alpecin niet verlengde, maar een tweejarige verbintenis tekende bij de Belgische ploeg Etixx-QuickStep.
Dat hij weer helemaal de oude is, bewees hij het afgelopen weekend in de Gelderse etappes van de Giro. Met overmacht en alleen op de foto. En de roze trui, waarmee hij in het vliegtuig naar Italië mocht stappen.
Eén dag voor zijn 28ste verjaardag werd hij uit de roze trui gereden. Hij heeft nog wel de rode trui van het puntenklassement, maar dat is toch anders. Marcello il Bello.

11-05-2016