Marcel KINT

Geboortedatum: 20 september 1914
Geboorteland: België
Overleden op: † 23.03.2002

Op 25 maart 2002 las ik op teletekst dat Marcel Kint was overleden. Een wielerlegende uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Ik had de man een paar jaar daarvoor geïnterviewd voor het blad Wielerrevue.
Dat was in zijn woning in Kortrijk aan de voorzijde van een groot pand waarin het bedrijf was gevestigd dat hij in 1951, na het beëindigen van zijn wielercarrière was begonnen. M. Kint – Velo’s in het groot, stond op het bordje naast de deur. Zijn zoon had het na zijn pensionering voortgezet.
Nadat hij mij had binnengelaten in zijn huiskamer vond ik op de tast een plaats aan een grote tafel, waar hij tegenover me kwam zitten. Het was een zonnige dag maar de zware overgordijnen waren potdicht en er brandde slechts een zuinig schemerlampje.
De 83-jarige wereldkampioen was veel vergeten, zo bleek, want van de door hem gewonnen wereldtitelstrijd wist hij zich niet veel meer te herinneren. Gelukkig had ik het wedstrijdverslag uit een krantenarchief bij me, zodat ik hem kon vertellen hoe hij destijds had gewonnen.
Hij luisterde naar me alsof het over een ander ging. Toen ik uitgesproken was, zei hij: "Ik waar heel goe die dag.” Zijn blauwe stofjas zat vol vlekken en zijn scheerapparaat had die ochtend op onderkin en wangen veel plekken overgeslagen.
Als hij sprak zag ik wat geelbruine tanden die kriskras in zijn mond stonden. Hij vertelde over zijn armoedige jeugd op het boerenbedoeninkje van zijn grootmoeder en zijn entree op twaalfjarige leeftijd op de draadfabriek van Bekaert.
Zes jaar later werd hij ontslagen omdat hij te oud was. Gelukkig had hij van de paar rot centen die hij van oma zelf mocht houden een koersfiets bij elkaar kunnen sparen en dat werd zijn redding.
De angst om terug te vallen in armoede was tijdens zijn carrière de doping die hem deed winnen. Klassiekers, etappes in de Tour de France, zesdaagsen en die wereldtitel. Berooid terug naar de fabriek was zijn leven lang het spookbeeld.
Alle goede coureurs waren ooit arm, hield hij mij met overtuiging voor. Daarom zijn ze zo goed geworden. “Die Ollander, die zoon van een notaire, da kan toch nie!”
Aan het eind van het interview vroeg ik of hij wat foto’s had om bij het interview te plaatsen. Hij stond op en ergens uit een spelonk kwam een bruin koffertje tevoorschijn dat na opening tot de rand gevuld was met foto’s, krantenverslagen, medailles, vaantjes en andere parafernalia.
Ik mocht er in zoeken en realiseerde me dat dit koffertje het levensverhaal vertelde van een van de grootste kampioenen uit de Vlaamse wielergeschiedenis. Een Flandrien, zoals ze niet meer worden geboren.
Marcel Kint werd vandaag precies 102 jaar geleden geboren. Hij werd 87 jaar.

20.09.2016