Marcel HENDRICKX

Geboortedatum: 21 april 1925
Geboorteland: België
Overleden op: † 15.02.2008

Veel Belgische beroepsrenners van zijn generatie hadden last van een soort aangeboren angst om buiten hun eigen leefgebied te koersen. Ze barstten vaak van het talent, maar bleven het liefst dicht bij huis om temidden van een leger supporters hun frankskes te verdienen in de kermiskoersen.
De razendsnelle Nestje Sterckx was er zo een en ook de jarige van vandaag, Marcel Hendrickx waagde zich maar met moeite buiten de mijnstreek van Belgisch Limburg, waar in Houthaelen zijn wieg stond.
Omgeven door zijn supportersschaar voelde hij zich een hele piet en won hij heel wat koersen, maar in het buitenland en vooral in meerdaagse wedstrijden had hij last van heimwee en voelde hij zich eenzaam temidden van zijn ploeggenoten.
Vanwege zijn prestaties werd hij in 1950 door ploegleider Sylvère Maes geselecteerd voor de Belgische Tourploeg. Hij presteerde niet wat er van hem verwacht werd en in de jaren daarna liet Maes hem thuis.
Pas in 1954 werd hij weer opgeroepen, maar ook nu knaagde de heimwee aan hem. Met zijn kwaliteiten had hij veel kunnen presteren, want behalve zijn snelle aankomst was hij ook een krachtig rouleur.
Maar als de geest niet in staat is het lijf optimaal te commanderen leveren de kwaliteiten geen rendement. In 1955 besloot Hendrickx uit een ander vaatje te gaan tappen.
Er zat nog geen sleet op zijn atletische vermogens en met zijn grote ervaring besloot hij al zijn kaarten op het rijden van klassiekers te zetten. Een goede keus, want in 1954 en 1955 won hij Parijs-Brussel.
Nadat hij in 1956 nog tweede was geworden in Hoegaarden-Antwerpen-Hoegaarden deemsterde hij langzaam weg. Hij bleef nog tot 1961 actief, maar leverde geen opzienbarende prestaties meer.
Hij overleed in 2008 op 82-jarige leeftijd. Thuis uiteraard in zijn vertrouwde omgeving.

21-04-2016