Marcel DELATTRE

Geboortedatum: 17 november 1939
Geboorteland: Frankrijk

Marcel Delattre, een toen twintigjarige Fransman uit Puteaux, een voorstad van Parijs, was bij het WK van 1960 een van de twee finalisten in het nummer achtervolging voor amateurs. Zijn tegenstander was onze landgenoot Henk Nijdam.
Het was in Leipzig, toen nog een stad in de DDR en Nijdam had een verpletterende indruk gemaakt in de halve finale waarin hij moest afrekenen met de Zwitser Weckert.
Geheel tegen zijn gewoonte in ging de Drent als een raket van start en binnen enkele ronden keek hij de Helveet in de rug. Met de snelste tijd van het toernooi kon hij met vertrouwen de finale tegemoetzien.
Delattre was weliswaar een geduchte tegenstander, maar iedereen achtte de vier jaar oudere Nederlander de grote favoriet en eigenlijk rekende de vaderlandse delegatie al een beetje op een feestje.
De start voor de finale werd die dag enkele malen uitgesteld en Nijdam raakte eerst gespannen, vervolgens goed nerveus en tenslotte volledig van de kook. De Fransman aan de andere kant van de baan zag het met genoegen aan.
De Drent zat op van de zenuwen vlak voor de start met de sluiting van zijn valhelm te prutsen, zag lijkbleek en herhaalde meerdere keren dezelfde handelingen als het vasttrekken van zijn voetriemen en het rechttrekken van zijn oranje shirtje.
‘Nijdam was al verslagen voordat het startschot had geklonken’, schreef Pieter M. Korf als ooggetuige enkele dagen later in het blad Wielersport. Toen het startschot klonk dacht Nijdam zijn tegenstander met een razendsnel vertrek te kunnen verrassen, maar Delattre stond hem grote voorsprong toe.
Het was dit keer zelfmoord, want al na drie rondjes was de cadans weg en had hij geen kans meer tegen de zelfverzekerd zijn rondjes draaiende Parijzenaar. Een jaar later nam Nijdam revanche door alsnog wereldkampioen te worden.
Dit keer stond Delattre weer naast hem, maar op het treetje voor de derde plaats. Daarna werden ze beide beroepsrenner. Nijdam werd nog een keer wereldkampioen, maar Delattre haalde het hoge niveau dat hem bij de amateurs zo kenmerkte, niet meer bij de profs.
Wel werd hij in 1964 nog kampioen van Frankrijk door Jo Velly en Claude Valdois voor te blijven. Nadat hij een jaar later nog derde werd in het nationaal kampioenschap sloot hij nog datzelfde jaar zijn loopbaan af.
Hij was een pure specialist waarvan geen andere uitslagen bekend zijn dan in poursuitetoernooien en daar kon je in die tijd niet van leven. Hij is iets anders in het leven gaan doen en verhuisde naar Bretagne.
Nadat ik na het overlijden van Henk Nijdam op 30 april 2009 zijn In Memoriam had gepubliceerd in Wieler Magazine, kreeg ik een mailtje van Delattre waarin hij schreef heel verdrietig te zijn over het overlijden van Henk.
Marcel Delattre viert vandaag bij leven en welzijn zijn 78ste verjaardag.

17-11-2017