Marcel BUYSSE

Geboortedatum: 11 november 1889
Geboorteland: België
Overleden op: † 03.10.1939

Op zijn 28ste verjaardag werd zijn geboortedag in België uitgeroepen tot een nationale herdenkingsdag en droeg hij de bijnaam De Groote met ere.
Marcel Buysse was letterlijk en figuurlijk inderdaad een groot coureur, maar zoveel eer komt hem nou ook weer niet toe. Op 11 november gedenken onze zuiderburen de dag dat de verschrikkelijke Eerste Wereldoorlog in een wapenstilstand eindigde.
Met zijn bijnaam onderscheidden zijn fans hem in het eerste kwart van de vorige eeuw van zijn jongere broer Lucien, Tourwinnaar van 1926, die algemeen De Kleine werd genoemd. Dit vanwege zijn geringe gestalte in vergelijking tot Marcel, die veel forser oogde.
Marcel was de oudste van vier fietsende broers en hij zette de toon voor de Buysses met een reeks van successen. Zo won hij de Ronde van Vlaanderen in 1916; eindigde hij als vierde en derde in de Tour de France.
De Tour van 1913 had hij eigenlijk moeten winnen, want hij was dat jaar met voorsprong de sterkste, wat onder meer blijkt uit het feit dat hij toen zes etappes op zijn naam schreef. De sterkste wint echter wel vaak, maar niet altijd.
Zo ook Marcel Buysse, die zoveel pech te verstouwen kreeg dat niet hij maar zijn landgenoot Philippe Thys met de hoogste eer ging strijken.
In zijn streven desondanks die Tour te winnen, vergde Marcel Buysse zoveel van zichzelf dat kenners beweren dat hij daarmee zijn sterke lijf sloopte en hij nooit meer het niveau van voor 1913 bereikte.
Ook beweren (boze) tongen dat de oudste Buysse meer kracht dan koersinzicht bezat en dientengevolge nogal eens dom koerste. Het zijn statements uit een ver verleden en er leeft niemand meer die deze bewering kan beamen of ontkennen.
Wie over die langvervlogen tijd leest kan alleen maar vaststellen dat er veel kracht nodig was om toen überhaupt mee te kunnen doen, laat staan de palmares te realiseren die Marcel Buysse bij elkaar heeft gefietst.
Zeker als je bedenkt dat Buysse ook nog eens kan bogen op een derde en een zesde plaats in de eindrangschikking van de Girop d’Italia en in zijn nadagen nog drie zesdaagsen won.
In 1920 in Brussel met Alfons Spiessens, in 1922 in Gent met Oscar Egg en in 1924 in New York met Maurice Brocco. Met een dergelijke erelijst mocht hij van zijn Vlaamse fans tot in de eeuwigheid De Groote blijven, maar ook de grootste kampioenen wacht onherroepelijk de vergetelheid.
Marcel Buysse overleed op 3 oktober 1939. Hij werd slechts 49 jaar.

11-11-2017