Marc WAUTERS

Geboortedatum: 23 februari 1969
Geboorteland: België

Jaren achtereen was Marc Wauters een vertrouwd gezicht in de Rabobank-ploeg. De meesterknecht van Erik Dekker kon zich geweldig wegcijferen, maar niet altijd van harte.
Wauters kon zelf ook een heel behoorlijk stukje fietsen en ik heb eens persoonlijk gezien hoe groot de teleurstelling op zijn gezicht was, toen hij een keer niet vol mocht doorhalen, omdat het ploegbelang op dat moment belangrijker was.
Ook een knecht is een sportman en leeft tussen de permanente keuze tussen het volgen van zijn hart en zijn portemonnee. Wauters was fysiek tot veel in staat, maar aan de andere kant ook een te aardige vent om over lijken te gaan.
Zijn bijnaam zegt alles, want een soldaat is geen generaal en moet doen wat hem opgedragen wordt. Dat neemt niet weg, dat hij kan terugzien op een mooie carrière met als hoogtepunt de datum 9 juli 2001.
Op die dag won hij in Antwerpen een Touretappe en mocht tussen eigen volk ook nog eens de gele trui aantrekken. De volgende dag reed hij in het beroemdste geel door zijn eigen woonplaats. Zelden iemand gelukkiger gezien.
De Soldaat is in 2006 afgezwaaid. Na een periode als docent bij de Vlaamse wielerschool is hij nu al weer jaren ploegleider bij de Belgische WorldTour formatie Lotto Soudal.
Hij heeft het ook daar niet voor het zeggen, want zijn baas heet Sergeant en dat is ook een hogere rang dan soldaat. Het was een goede keuze hem ploegleider te maken, want mannen als Marc Wauters hebben veel te bieden.
Er zijn maar heel weinig toprenners geweest die ook goede ploegleiders waren. Mannen als Wauters zijn er in die functie echter te over. Ze weten als geen ander dat het de soldaten zijn die het zwaarste werk opknappen en als eerste de kruitdampen opsnuiven.
Ondanks al zijn verdiensten is De Soldaat nooit bevorderd. Ik zou hem op z’n minst Soldaat Eerste Klas hebben gemaakt. Hoewel, Joseph Moboetoe is zijn carrière als wrede Congoleze dictator begonnen als Soldaat Eerste Klas in het Belgische leger.
Daar wil ik Marc Wauters absoluut niet mee vergelijken en ik feliciteer hem van harte met zijn 48ste verjaardag.

23-02-2017