Marc SIEMONS

Geboortedatum: 20 november 1966
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 16.04.2002

In de jaren zeventig en tachtig kende iedere beroepswielrenner de naam Sauna Diana. Niet omdat ze het luxe bordeel in Zundert frequenteerden, hoewel we dat na de ontboezemingen van Thomas Dekker niet mogen uitsluiten.
Ze kenden die naam omdat de bus van dit luxe bordeel in Zundert bij geen enkele grote wielerkoers ontbrak. Frans en Corry Siemons waren de eigenaren en tegelijkertijd enorme wielerfans.
Het echtpaar had drie wielrennende zoons, waarvan er in die jaren twee bij de profformatie TVM van Cees Priem fietsten. Jan was iets beter dan Marc, maar het waren allebei niet meer dan bescheiden profs. De derde broer Ruud is nooit prof geweest.
Bij de amateurs draaide vooral Jan in de top mee, maar om dat bij de profs ook te doen is meer nodig dan talent. De erelijsten van de broers is bij de broodrenners bescheiden gebleven.
Dat schrijf ik overigens met alle respect, want als er geen knechten bestonden dan waren er ook geen kopmannen. Renners die alle eigenschappen bezitten om een vedette te worden zijn schaars.
Jan en Marc reden wel in belangrijke koersen, maar altijd als knecht en met een eindklassering in de achterhoede. Zo reed Marc in 1991 de Ronde van Italië uit op een 111de plaats en werd hij 122ste in de klassieker het Kampioenschap van Zürich.
Hij kwam net zo kapot over de finish als de winnaar, want dat is het leven van een knecht, je fietst je kapot voor het resultaat van de kopman.
Al na drie seizoenen viel voor Marc het doek bij TVM en hij kreeg een contract bij de Belgische ploeg La William-Duvel, gespecialiseerd in het rijden van kermiskoersen.
Het was het laatste jaar van zijn wielercarrière, want hij kampte met een hardnekkige zitvlakblessure die hem verder fietsen onmogelijk maakte.
Marc combineerde het profbestaan met een studie rechten aan de Universiteit van Tilburg. Hij studeerde af en werd strafpleiter. Maar Mr. Siemons had het na een possje niet zo naar zijn zin in de advocatuur.
Hij trok zich terug uit de maatschap om in het bedrijf van zijn ouders te gaan werken. Dat was inmiddels overgenomen door broer Jan, die er bij ontmoetingen wel eens over klaagde dat het in zijn eentje runnen van het bedrijf haast niet te doen was. Zo kwam Marc als compagnon van zijn broer ook in het bedrijf.
Het heeft nog geen tien jaar geduurd. Nadat er al eens een kwaadaardig melanoom bij hem was verwijderd hoorde hij in september 2001 dat de kanker terug was en de kans op genezing minimaal.
Een half jaar later op 16 april 2002 overleed Marc Siemons op slechts 35-jarige leeftijd. Hij let een vrouw en drie kinderen achter.

20-11-2016