Marc SERGEANT

Geboortedatum: 16 augustus 1959
Geboorteland: België

Een sergeant met het talent van een generaal, die het als renner toch niet verder bracht dan onderofficier. Marc heeft zich altijd in een dienende rol geschikt en daarom is zijn palmares niet in overeenstemming met zijn talent.
Hij is er echter tevreden mee en hij is de geschiedenis ingegaan als een goede renner, die het met iedereen goed kon vinden.
Een beschaafde vent die er nooit de kantjes afliep en trots is op de paar aansprekende overwinningen die hij behaalde. Zoals zijn zege in de etappewedstrijd de Ruta del Sol in 1982 en zijn victorie in het Belgisch wegkampioenschap van 1986.
Vijf jaar van zijn twaalfjarige carrière als beroepsrenner reed hij in dienst van Peter Post. De eerste drie jaar voor Panasonic en de laatste twee voor Novemail-Histor, de hoofdpijnploeg waarmee Post zijn succesrijke loopbaan als ploegleider afsloot.
Sergeant heeft in die Post-jaren trouwens nog een mooie overwinning op zijn naam gebracht, zij het samen met Frans Maassen. Die twee hebben namelijk een eind gemaakt aan de jarenlange ruzie die hun ploegleiders Peter Post en Jan Raas over de rug van hun renners uitvochten.
Toen ze in een Touretappe verplicht werden er in een geslaagde ontsnapping voor te zorgen dat de ander - met opoffering van eigen kansen – niet kon winnen, eisten beide heren na afloop van de etappe dat hun broodheren eindelijk met elkaar zouden gaan praten om die idiote ruzie bij te leggen.
Ten faveure van de wielersport en van hun beider ploegen. Overigens hebben ze dat alleen voor elkaar gekregen omdat ook Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc zich er mee ging bemoeien en de Nederlandse pers in vlammende bewoordingen liet weten er schoon genoeg van te hebben.
Met elkaar was het echter voldoende druk om de heren aan tafel te krijgen waardoor ze jaren te laat met die onzin ophielden.
Na zijn carrière werd Marc Sergeant eerst bondscoach, om daarna ploegleider te worden bij Lotto, de ploeg waar hij nu al jaren teammanager van is.
De ploeg heet nu Lotto-Soudal in het WorldTour-peloton een degelijke middenmotor met sterke renners als André Greipel, Adam Hansen, Thomas De Gendt, Jelle Vanendert, Maxime Monfort en de talentvolle groeibriljant Tim Wellens.
Sinds afgelopen mei rouwt de ploeg om de toestand van Stig Broeckx, de renner die in de Ronde van België, in de chaos van een valpartij, bleef liggen en nu nog steeds in coma in een ziekenhuis verblijft. Hoe dat gaat aflopen is nog hoogste onzeker en dat houdt de hele ploeg dag na dag bezig.
Een behoorlijke schaduw op deze dag als de generaal van de ploeg 57 jaar wordt.

16-08-2016