Marc LOTZ

Geboortedatum: 19 oktober 1973
Geboorteland: Nederland

De wielerloopbaan van Marc Lotz is niet verlopen zoals hij dat voor ogen had. Hij was lang een waardevolle knecht was in de ploeg van Rabobank, die bijna elk jaar werd geselecteerd voor de Tourploeg.
In 2005 maakte Marc de overstap naar Quick-Step en ontdekte daar dat hij goed mee kon in de voorjaarsklassiekers. Hij werd zelfs tweede in de Brabantse Pijl en de kranten schreven over een nieuwe Lotsie. Een jongen met meer mogelijkheden dan iedereen voor mogelijk had gehouden.
Van teammanager Patrick Lefevere kreeg hij volop kansen, maar toen er op een dag twee politieagenten voor zijn Belgische voordeur stonden met de vraag of hij soms anabolen in huis had, zei hij nee, maar voegde er aan toe dat hij wel epo in de koelkast had liggen.
Zijn naam stond direct in alle kranten. Hij werd geschorst, kreeg een pittige geldboete en zegde zelf zijn contract bij QuickStep op. Een drama natuurlijk, want van de ene dag op de andere was deze aardige jongen brodeloos.
Hij vatte zijn studie weer op en stond onbevoegd voor de klas op een middelbare school. Hij voltooide zijn studie en kon toen bevoegd voor de klas staan, wat hij ook een aantal jaren heeft gedaan. Hij probeerde het nog even als wielrenner terug te komen, maar dat werd geen succes.
Hij had het geld dat hij bij Rabobank en Quick-Step had verdiend niet verbrast, maar er een kapitaal pand van gekocht in het centrum van Maastricht dat hij liet verbouwen tot een appartementencomplex.
Van de huuropbrengsten kon hij riant leven en op een dag stelde hij vast dat het avontuurlijke in hem nog kriebelde. Met instemming van zijn vriendin kocht hij een oude brandweerwagen en liet die verbouwen tot een luxe camper.
Daarmee vertrok hij met vriendin, hond en een baby op komst naar Afrika als het begin van een wereldreis. Ze zijn inmiddels al jaren onderweg en duiken af en toe weer in Limburg op om weer even bij te praten met familie en vrienden.
De winnaar van de Ronde van de Haut Var 2004 geniet van zijn nomadenbestaan, waar hij een eind aan zal moeten maken als de kinderen naar school moeten. Dat vereist regelmaat en Marc hoopt dat zijn wilde haren tegen die tijd verdwenen zullen zijn.
Dan kan alsnog het huisje-boompje-beestje-bestaan een aanvang nemen en met het lerarentekort kan hij uit de mooie banen kiezen. Marc viert vandaag zijn 45ste verjaardag en wellicht is hij langzamerhand wel toe aan settelen. Mocht hij dit lezen: Marc van harte!!!

19-10-2018