Marc GOMEZ

Geboortedatum: 19 september 1954
Geboorteland: Frankrijk

In Frankrijk wemelt het van de Fransen met Spaanse namen. Dat is een gevolg van de massale bevolkingsvluchten tijdens de Spaanse burgeroorlog in de jaren dertig.
Ze onderscheiden zich van Spanjaarden die gebleven zijn, omdat ze meestal een niet Spaanse voornaam hebben. Trots als ze waren op hun nieuwe vaderland noemde Francisco Sanchez zijn zoon François en Luis Hernandez zijn dochter Louise.
Zo ook Marc Gomez die in 1954 in Rennes geboren werd uit gevluchte Spaanse ouders. Hij was heel lang een goede amateur die er ondanks zestig klinkende overwinningen niet in slaagde een contract te krijgen bij een aansprekende profploeg.
Bandenfabrikant Wolber had in 1982 zeker geen vedettenploeg, maar Gomez hapte toch toe toen hij een contract kreeg aangeboden. En zie het wonder geschiedde. Hij won in 1982 Milaan-San Remo en een jaar later werd hij Frans kampioen.
Vooral zijn zege in de Primavera zorgde voor opwinding zo niet verbijstering. Niemand kende de renner met die grote uilenbril dat hem het uiterlijk gaf van een wiskundestudentje.
Het was dan ook een vreemde Milaan-San Remo. Vanuit het vertrek gingen twaalf man er vandoor, bouwden een voorsprong op en keken vreemd op toen Gomez in zijn eentje kwam aansluiten na een lange solo. Het was een zware inspanning geweest en hij bleef lang tussen de wielen van de andere vluchters.
Het peloton met Moser, Saronni, De Vlaeminck en Raas als grote favorieten zou ze niet meer terugzien. Halverwege koers op de Turchino had de groep meer dan een kwartier voorsprong en Gomez bekende na afloop blij te zijn dat hij tot dan het tempo had kunnen volgen.
In de laatste dertig kilometer moest de een na de ander uit de kopgroep lossen tot er maar twee overbleven. De Franse tijdrijder en achtervolgingskampioen Alain Bondue en Marc Gomez. Het frêle mannetje had alle inzinkingen overleeft en als eerste begon hij aan de klim van de Poggio op vijf kilometer van de streep. Hij gaf een goede snok op het moment dat Bondue in de bocht weggleed over wat olie op het wegdek.
Gomez had een gaatje en dat stond hij niet meer af. Met tien seconden voorsprong op Bondue bereikte hij solo de Via Roma. Met slechts een verlegen armbeweging ging hij emotieloos over de finish alsof hij al dertig van dit soort klassiekers had gewonnen.
Het was achteraf het hoogtepunt van zijn carrière, hoewel hij nog tot 1989 beroepsrenner was en dankzij die ene dag in maart 1982 de grote ploegen voor het uitkiezen had.
Marc Gomez viert vandaag bij leven en welzijn zijn 63ste verjaardag.

19-09-2017