Manfred DONIKE

Geboortedatum: 23 augustus 1933
Geboorteland: Duitsland
Overleden op: † 21.08.1995

Jan Janssen heeft tijdens zijn wielercarrière eens een maand schorsing gekregen, omdat hij weigerde naar de dopingcontrole te gaan, die werd uitgevoerd door ene dokter Bouteille.
Die meneer Fles was een honds figuur, die totaal geen verstand van wielrennen had en de renners behandelde alsof ze oudvuil waren. Dat kon van Manfred Donike niet gezegd worden, want dat was zelf een goede wielrenner geweest.
Bij de Olympische Spelen van 1972 in München trad hij voor het eerst op als dopingcontroleur. Hij was in 1954 beroepsrenner geworden om zijn studie Geneeskunde en daarna Scheikunde te kunnen betalen.
Hoewel hij ook op de weg reed en in 1960 een etappe won in de Ronde van Nederland, was Donike vooral actief in de zesdaagsen, waarin hij met Edy Gieseler (op de foto links) een sterk koppel vormde.
Om die beestachtig lange wedstrijden – 144 uur vrijwel aan één stuk fietsen – door te komen, gebruikten veel renners in die tijd amfetaminen. Niet om te winnen, maar om het vol te houden.
Ook Donike greep regelmatig in de pot met pillen, maar hij kreeg last van een neveneffect: slapeloosheid. Daarom bleef hij een bescheiden gebruiker die wel zag welke verwoestende gevolgen die troep voor veel renners had.
Eenmaal gestopt als wielrenner en afgestudeerd arts legde hij daardoor een meer dan normale belangstelling aan de dag voor het onderwerp doping. Met zijn specifieke opleiding groeide hij uit tot een dopingjager zonder weerga.
Zijn naam is onlosmakelijk verbonden aan geruchtmakende dopingaffaires als die van Ben Johnson, Katrin Krabbe en Gert-Jan Theunisse.
Het door hem opgerichte Instituut voor Biochemie in Keulen werd onder zijn leiding een vooraanstaand en innoverend instrument in de strijd tegen dope.
Manfred Donike was er van overtuigd dat hij met zijn instituut een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bestrijding van het probleem en misschien wel het begin van de totale eliminatie.
Toen hij in 1995 bij de Afrikaanse Spelen in Johannesburg aan een hartaanval bezweek, begonnen in Italië en Spanje voor het eerst renners te vliegen, die tot dan tot de koekenbakkers werden gerekend. ‘Alles is ijdelheid’, staat in de bijbel geschreven.
Manfred Donike overleed op 21 augustus 1995, twee dagen voor zijn 62ste verjaardag.

23-08-2017