Magnus BACKSTEDT

Geboortedatum: 30 januari 1975
Geboorteland: Zweden

Magnus Backstedt was in zijn actieve wielerjaren de onbetwiste reus van het peloton. Een blonde Viking die tussen al die kleine rennertjes 1 meter 90 de lucht in piekte en zijn fiets met negentig kilo belastte.
Hij moest het niet van het klimmen hebben, maar van puur hardrijden en daarin was hij een kanjer. Zijn grootste triomf was zijn zege in Parijs-Roubaix in 2004.
Die editie van de Hel van het Noorden had eigenlijk een prooi moeten worden voor Johan Museeuw of Peter Van Petegem. Vooral Museeuw was er op gebrand nog eens op de Noord-Franse keien te winnen, want zijn afscheid stond al gepland.
Hij had er zelfs groeihormonen voor genomen, zoals later bekend werd. De beide Belgen kregen echter materiaalpech en er bleven vier man op kop over. Een onverwacht viertal, van wie er niemand bij de favorieten stond genoteerd.
De vandaag eveneens jarige Brit Roger Hammond, onze landgenoot Tristan Hoffman, de jonge Zwitser Fabian Cancellara en Magnus Backstedt uit het Zweedse Linköping.
In een interview aan de vooravond had de Zweed na zijn tweede plaats in Gent-Wevelgem zelfverzekerd laten weten dat hij naar Compiègne was vertrokken om te winnen, maar niemand nam dat serieus.
Hij zelf ook niet echt, want hij reed voor de Italiaanse ploeg Alessio-Bianchi. Dat was geen topformatie en Backstedt hoefde daardoor niet op veel steun te rekenen. Maar hij flikte het hem toch.
De vier werkten goed samen om te voorkomen dat Museeuw en Van Petegem konden terugkeren en vochten het vervolgens met elkaar uit op de wielerbaan van Roubaix. Daar had Backstedt geen enkele moeite met zijn medevluchters.
Het leverde hem niet alleen de kei op, maar ook een contract bij de Italiaanse ploeg Liquigas-Bianchi, nadat hij bij Crédit Agricole wat in de versukkeling was geraakt en zijn heil enkele jaren lang bij kleinere ploegen had moeten zoeken.
Hij was tot en met 2013 actief en was dus maar liefst zeventien jaar actief in het internationale profpeloton. Magnus Backstedt viert vandaag zijn 42ste verjaardag.

30-01-2017