Maarten WYNANTS

Geboortedatum: 13 mei 1982
Geboorteland: België

Toen in 2010 al in een vroeg stadium bekend werd dat Maarten Wynants uit het Belgisch-Limburgse Hasselt in 2011 voor Rabobank zou gaan rijden, fronsten de statistici de wenkbrauwen.
Belgen zijn bij de Nederlandse topformatie gedoemd te mislukken, zo leerden immers de cijfers. Er hebben – misschien daarom – nooit veel Belgen bij Rabobank gereden.
De bank zocht het liever in Spanjaarden, Australiërs en Russen en in de zeventien jaar dat de ploeg heeft bestaan hebben maar acht Belgen deel uitgemaakt van de ploeg. Het zijn er meer, maar de veldrijders tel ik even niet mee.
Van die acht kwam Roy Sentjes als Nederlander bij de ploeg en vertrok er weer als Belg, terwijl Edwig Van Hooydonck – na jaren bij de eerdere ploegen van Jan Raas te hebben gereden - aan zijn laatste seizoen bezig.
Johan Bruyneel, Geert Verheyen, Kevin De Weert, Serge Pauwels en Nick Nuyens hebben geen hoofdrollen kunnen vervullen en alleen de naam van Marc Wauters wordt in dit verband met respect uitgesproken.
Marc was net als vroeger Ludo Peeters bij Raleigh een van de weinige Belgen die zich prettig voelde binnen een Nederlandse gemeenschap. Omgekeerd zijn er ook maar weinig Nederlanders die in een Belgische ploeg gedijen. Met Niki Terpstra als een van de uitzonderingen.
Hoe zou dat toch komen? Twee buurlanden, dezelfde taal, maar toch zo verschillend wat mentaliteit en cultuur betreft. De vraag is daarom gewettigd of Maarten Wynants het wel zou gaan redden.
Hij was bepaald geen winnaarstype, want sinds 2005, het jaar dat hij prof werd bij Chocolade Jacques, behaalde hij maar enkele overwinningen.
Voor hij bij Rabobank kwam reed hij voor QuickStep en daar speelde hij geen hoofdrol. De reden waarom Wynants bij Rabobank is binnengehaald is, kan geen andere zijn geweest dan dat hij een zeer waardevolle helper is.
Het bewijs is dat hij van Rabobank mee ging naar Blanco, van Blanco naar Belkin en van Belkin naar lottoNL-Jumbo, voor welke laatste sponsors hij nu aan zijn derde seizoen bezig is.
Hij zit op dit moment niet in de Giro, dus zal hij op 1 juli aanstaande wel aan de start staan van de Tour de France. Voor de zesde keer. Maar voor het zover is viert hij vandaag zijn 35ste verjaardag.

13-05-2017