Luis HERRERA HERRERA

Geboortedatum: 4 mei 1961
Geboorteland: Colombia

In 1983 oordeelde de tweehoofdige directie van de Tour de France, verenigd in de heren Jacques Goddet en Felix Lévitan, dat hun Tour wel wat meer strijd kon gebruiken. Het was allemaal te voorspelbaar geworden.
Na geweldenaren als Anquetil en Merckx was Bernard Hinault aan het bewind en het machtsblok Raleigh behaalde veel te veel etappezeges. Er moest meer concurrentie komen.
Er werd eerst over het ijzeren gordijn gekeken om te zien of die Oost-Europese staatsamateurs niet aan de Tour konden meedoen. Toen dat mislukte werd er overzee gekeken en in het verre Zuid-Amerika bleek zowaar een groot wielerland te bestaan.
Colombia, een land met zeer hoge bergen, met veel kleine donkere jongetjes die als apen op een fiets tegen de steilste bergwand op konden rijden. Er kwam een ploeg van die donkerharige lichtgewichten over om aan de belangrijkste wedstrijd ter wereld mee te gaan doen.
Het werd een drama. In de bergetappes zag je ze inderdaad van voren koersen, maar in de vlakke aanloopweek werden ze moeiteloos uit de wielen gereden en de tijdritten waren helemaal een helse opgave.
Dat werk kenden ze niet en de schrik zat er goed in toen ze in hun land terug waren. Die zien we nooit meer terug, dacht iedereen, maar een jaar later waren ze er weer en ze hadden hun allersterkste coureur meegebracht.
Luis Herrera, heette hij, maar hij stond ook bekend als de Vlinder van de Andès en de Kleine Tuinman. Het was meer een tuinkabouter, maar in het klimmen was het een reus ook op de hoogste Alpentoppen en Pyreneeënreuzen.
Ook hij had moeite met de lange vlakke ritten en het tijdrijden, maar hij won wel gelijk de koninginnenrit naar l’Alpe d’Huez. Een jaar later won hij zelfs twee bergetappes en het bergklassement.
In 1987 eindigde hij als vijfde in het algemeen klassement en bracht hij wederom de bolletjestrui in Parijs. Lucho won in zijn carrière de Ronde van Spanje en de Dauphiné Libéré.
Sindsdien zijn Colombianen op het Europese continent een normaal verschijnsel geworden. Ze worden op het vlakke niet meer uit de wielen gereden en ook het tijdrijden hebben ze zichzelf aardig aangeleerd. En ze zijn serieuze kandidaten geworden om grote ronden te winnen.
Zoals Nairo Quintana, die zowel de Giro als de Vuelta op zijn erelijst heeft staan en ook dit jaar weer hoge ogen kan gooien in de Tour, de Giro of de Vuelta. Maar ook hij zal moeten toegeven dat Lucho Herrera de eerste Colombiaan was die in Europa naam maakte als een ronderenner van formaat.
Luis Herrera Herrera viert vandaag bij leven en welzijn zijn 57ste verjaardag.

04-05-2018