Luis Leon SANCHEZ GIL

Geboortedatum: 24 november 1983
Geboorteland: Spanje

Er zijn vele oorzaken waarom wielrenners wielrenner worden. Vaak omdat hun vader dat was of had willen zijn. De vader van Luis Léon Sanchez was echter geen wielrenner maar diende bij de Guardia Civil.
Dat is een Spaanse politie-eenheid die onder het nationale leger valt, net als in Frankrijk de Gendarmerie. Pedro Léon Sanchez was gestationeerd in Bilbao, toen daar een aanslag van de afscheidingsbeweging ETA plaatsvond.
Pedro Léon raakte gewond en tijdens de revalidatie werd hem aangeraden te gaan fietsen. De man hield niet van halve maatregelen en schafte zich een racefiets aan om dagelijks vele kilometers te gaan fietsen.
Dat had tot gevolg dat drie van zijn vier zonen wielrenner werden, met Luis Léon als absolute uitblinker. De vierde zoon werd een bekende profvoetballer en met vader Sanchez is het dankzij de racefiets weer helemaal goed gekomen.
Met Luis Léon trouwens ook, want die groeide uit tot een vedette en een van de beste Spaanse wielrenners van dit moment. Hij is een sterke tijdrijder en voelt zich het best in een heuvelachtig parcours, zoals in de Clasica San Sebastian, de klassieker die hij twee maal gewonnen heeft.
Zijn tijdritcapaciteiten bewees hij door vier keer kampioen van zijn land te worden en als klassementsrenner staan de Tour Down Under, de Ronde van de Middellandse Zee, Parijs-Nice en de Ronde van de Sarthe op zijn naam.
Verder won hij vier keer een etappe in de Tour de France, was hij bergkoning in de Ronde van Spanje en werd hij in 2015 Europees kampioen op de weg. Trouwe volgers van de Tour kennen hem natuurlijk ook als een onvermoeibare aanvaller.
In 2011 en 2012 reed hij voor Rabobank. Het waren de jaren dat de talenten van nu nog moesten doorbreken en het was Luis Léon die beide keren de meubelen redde door een etappe te winnen. In 2013 stapte hij met de hele ploeg in het Blanco-avontuur, gevolgd door de Belkin-periode.
Bij Blanco werd hij door het management van de ploeg direct op non-actief gezet omdat zijn naam in verband werd gebracht met dopingdokter Fuentes. Pas eind mei kon hij aan het seizoen beginnen en werd het een min of meer verloren jaar.
Hij stapte over naar Astana en is daar na het vertrek van Nibali toch wel de man die naast Aru het gezicht is van de ploeg. Vanwege zijn aanvalslust staat hij bij teambaas Vinokourov in hoog aanzien.
Hij wordt vandaag 34 jaar en zoals hij in 2017 reed, zit er nog geen sleet op zijn sterke on-Spaanse lijf. Hij gaat dus nog wel even door, de man die door een gewelddadige aanslag wielrenner werd.

24-11-2017