Ludo DIERCKXSENS

Geboortedatum: 14 oktober 1964
Geboorteland: België

Alleen die kop al. Die lach van oor tot oor, die kale knar, dat oorringetje en dan dat maffe helmpje op die kop, waar de Lampre-renners destijds mee reden. Ik vond Ludo Dierckxsens een prachtige man en een inspirerende coureur.
Niet altijd even slim koersend, maar wel altijd geven, geven en nog eens geven. Meestal profiteerde hij er niet zelf van, maar hij had in ieder geval de koers boeiend en hard gemaakt.
Ludo had twee bijnamen: De Leeuw van Kasterlee en De Boemeltrein van Kasterlee. Die zijn op zijn minst raadselachtig. Hij is geboren in Geel en getogen in Vorst, waar zijn vader veldwachter was.
De vergelijking met het mooiste roofdier gaat zeker niet op, want Ludo kon je allerminst sierlijk noemen en ook de vergelijking met een boemeltrein doet me de wenkbrauwen optrekken, want hij kon wel degelijk knoerhard fietsen.
Wel vaak op de verkeerde momenten, en altijd kneiterhard. Hij was jarenlang een goede amateurrenner, die het helemaal niet zag zitten om zijn baan als spuitgast in de vrachtwagenfabriek van DAF op te geven voor het onzekere bestaan van broodrenner.
Waarschijnlijk heeft hij op enig moment bedacht dat hij zich later verwijten zou maken als hij geen profrenner was geworden. Hij kon het in ieder geval proberen. Hij tekende als dertigjarige voor een klein ploegje en een jaar later voor een ander ploegje en toen weer voor het eerste ploegje.
Het was vooral zijn strijdlust die opviel. Uren reed hij soms in de kijker van de televisie en daarom zagen ze bij Lotto wel brood in hem. Hij werd Belgisch kampioen in 1999 en in datzelfde jaar won hij een Touretappe.
Hij kreeg een mooi contract bij Lampre en hij liet zich in iedere koers zien. Het publiek kon nooit zeggen dat ze Ludo niet hadden opgemerkt, want daar zorgde hij wel voor. Alleen of met een klein groepje ging hij keer op keer op avontuur.
Hij won weinig, maar was razend populair. Hij was al veertig toen hij er bij Landbouwkrediet een punt achter zette. Hij heeft nu een mooie fietsenzaak, heb ik me laten vertellen. Nabij Geel.
Daar zal hij vandaag wel zijn 54ste verjaardag vieren en ik weet zeker dat iedereen die hem daar vandaag mee komt feliciteren kan rekenen op een gulle lach van oor tot oor. Want Ludo blijft Ludo.

14-10-2018