Ludo DELCROIX

Geboortedatum: 28 oktober 1950
Geboorteland: België

De reden waarom ik vandaag voor Ludo Delcroix heb gekozen is niet zijn palmares, want die is bescheiden. Zijn meest aansprekende overwinning was die in de negende etappe van de Tour de France van 1979. Van Amiens naar Roubaix en over de keitjes.
Het was de dag dat Joop Zoetemelk de gele trui greep en Jan Raas na een zware val de aftocht blies. Een helletocht waarin behalve Zoetemelk ook de IJsboerke-ploeg toesloeg. Drie man in een kopgroep van vijf.
Delcroix werd eerste, Thurau tweede en Dierickx vierde. Een jaar later ging het weer over de keitjes van Luik naar Lille. Het was de rit waarin de Raleighs besloten hadden om Zoetemelk op het voorste plan te brengen.
Raas had Joop bevolen in zijn wiel te zitten als hij zou exploderen, maar toen hij omkeek zat niet Zoetemelk aan zijn wiel, maar Hinault, het beoogde slachtoffer van de klap die de Raleighs van plan waren uit te delen.
En aan het wiel van Hinault zat Ludo Delcroix. In de stromende regen gingen ze achter de ontsnapte Hennie Kuiper aan. Raas geloofde er niet meer in en liet zich woedend terugzakken om te kijken waar Zoetemelk was gebleven.
Kuiper werd achterhaald en – ik zal de beelden nooit vergeten – met z’n drieën stoomden ze door. Op de smalle kruin van de keienweg met aan weerszijden diepe sloten, zo veel water was er al gevallen.
Bemodderd, besmeurd, te vies om aan te pakken waren ze en dat paste het meest bij Ludo, de man uit Kalmthout net over de Belgische grens. Hij was zo’n echte keienvreter, eentje die het heerlijk vindt als al zijn ingewanden door elkaar worden gehusseld en zijn darmen binnenstebuiten geraken.
Als knecht van Merckx had hij het vak geleerd en sterven voor de meester was enkele jaren lang zijn hoogste doel. Toen De Kannibaal was gestopt kroop hij uit zijn schulp en ging hij voor zijn verdiende loon.
In die verschrikkelijke etappe in de hel met Hinault en Kuiper, had hij moeten winnen. De underdog, geschapen om dit vreselijke spel te spelen. Het spel met de elementen, waarin hij het ultieme genot van het afzien mocht smaken.
Maar Ludo Delcroix reed lek en verloor nog bijna een minuut. Jaren later zag ik hem terug op televisie. Een nette meneer in pak bij een boekpresentatie, die in niets meer herinnerde aan die dwangarbeider die wroetend door de modder van de hel ging en het heerlijk vond.
Ludo Delcroix viert vandaag zijn 68ste verjaardag.

28-10-2018