Lucien VAN IMPE

Geboortedatum: 20 oktober 1946
Geboorteland: België

Lucien Van Impe is een alleraardigste man die het beroep uitoefent van oud-Tourwinnaar, net als Jan Janssen dat doet. Om de haverklap worden ze gevraagd om ergens op te draven om dan voor een zaaltje nog eens te vertellen over hun heldendaden van weleer.
Ze doen dat met het grootste plezier omdat ze van mening zijn dan iets terug te doen voor de sport, waaraan ze alles te danken hebben.
Van Impe is ook vaak te gast in allerlei TV-programma’s en ik denk dan wel eens dat die belangstelling misschien wel groter is dan tijdens zijn carrière. Lucien is namelijk een slachtoffer van het Merckxisme.
Zou hij nu actief zijn, dan werd er een sterke ploeg om hem heen gebouwd om hem op het vlakke uit de wind te houden, want in het hooggebergte had hij niemand nodig. Dan danste hij als een vederlicht klimwonder de cols op als een van de grootste klimmers uit de Tourgeschiedenis.
Maar in zijn tijd werd er geen sterke ploeg om hem heen gebouwd, want alle aandacht ging jarenlang uit naar Merckx, het fenomeen. Het was geen Belg, maar de Franse ploegleider Cyrille Guimard die hem in 1976 naar zijn Gitane-ploeg haalde en hem naar de Tourzege begeleidde.
Eigenlijk was Joop Zoetemelk dat jaar de sterkste, want die won drie bergritten, maar Jopie maakte een ernstige inschattingfout toen hij Van Impe liet gaan omdat hij van mening was dat het nog veel te ver was en de Belg het toch niet zou redden.
Maar Lucien kreeg hulp van onverwachte zijde. Luis Ocaña nam de kleine man op sleeptouw en bracht hem bij de kopgroep. Zo verloor Joop meer dan vier minuten en de Tour.
Er heeft altijd een bepaalde spanning bestaan tussen Zoetemelk en Van Impe en dat is bij beiden nog steeds merkbaar. Ik heb Lucien eens geïnterviewd in zijn mooie villa met de naam Alpe d'Huez.
Na een uurtje praten maakte hij een eind aan het gesprek, want hij moest ergens over zijn zeven bergprijzen komen vertellen. Zijn vrouw Rita legde een stapeltje bolletjestruien voor hem neer om mee te nemen. Smetteloos wit met felrode bollen.
Daar ging-ie voor de zoveelste keer, vol enthousiasme de Tourwinnaar van 1976. Hij wordt vandaag 72 jaar en ik hoop dat het in alle opzichten goed met hem gaat.

20-10-2018