Lucien LAZARIDES

Geboortedatum: 30 december 1922
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 19.07.2005

Lucien Lazarides werd in Athene geboren, om kort daarna met zijn Griekse ouders naar Frankrijk te emigreren. Naar Marles-les-Mines, om precies te zijn, een dorp in het uiterste Noorden van Frankrijk waar vader Lazarides in de mijnen ging werken.
Daar tegen de Belgische grens aan werd op 16 augustus 1925 nog een jongetje geboren, dat de mooie naam Apollinaire kreeg. Erg Grieks en daarom werd hij Jean-Apôtre genoemd, later door de Fransen verbasterd tot Apo, zoals de Fransen wel meer familienamen afkorten.
Geminiani werd Gem, Poulidor Poupou en Lucien Lazarides: Laza. Wat de doopnaam van Lucien was, heb ik niet kunnen achterhalen, maar dat zal vast geen Lucien zijn geweest. De twee broers werden wielrenner en hoewel Apo op een mooiere erelijst kan bogen dan Lucien, is de laatste toch de beste van de twee geweest. Hij was als wielrenner completer, zonder echt een topper te zijn.
Lucien kon goed klimmen en dalen en er ook nog eens een lange sprint uitpersen als het een zware koers was geweest in tropische weersomstandigheden. Zijn grootste prestatie leverde hij in 1951 toen hij als derde eindigde in de Tour de France.
Weliswaar had hij een achterstand van bijna een half uur op de dat jaar magistrale Zwitser Hugo Koblet, maar met de nummer twee Raphaël Geminiani kon hij zich laten voorstaan op het feit dat hij tal van grote kampioenen achter zich had gelaten.
Zoals Gino Bartali, Stan Ockers, Fiorenzo Magni, Fausto Coppi en Louison Bobet die allemaal achter Laza eindigden. Lucien Lazarides won in de Tour de France ook nog twee etappes en in 1949 was hij winnaar van de Dauphiné Libëré.
Verder is hij de man geweest die als eerste wielrenner in de Tour de France op de top van de Mont Ventoux arriveerde. Dat was in 1951 toen de kale berg voor het eerst in het routeschema werd opgenomen.
Op die berg is wielergeschiedenis geschreven en Lucien Lazarides, die zijn verdere leven in Cannes woonde, was de auteur van het eerste hoofdstuk. Hij overleed op 19 juli 2005 op 82-jarige leeftijd.

30-12-2017