Lucien ACOU

Geboortedatum: 28 maart 1921
Geboorteland: België
Overleden op: † 15.02.2016

Lucien Acou is als wielrenner allang vergeten, maar als de schoonvader van een van de beroemdste Belgen uit de geschiedenis van het in 1830 van Nederland afgescheiden land is hij bijna onsterflijk geworden. De beroemdste schoonvader van België.
Zijn dochter Claudine trouwde in 1967 met Eddy Merckx, de op twee na grootste Belg aller tijden en vanwege zijn unieke reeks wielerprestaties als Baron Merckx in de adelstand verheven.
De palmares van Lucien Acou ligt op lichtjaren afstand van die van zijn schoonzoon en als ik de statistieken bekijk dan is het nog veel minder dan ik veronderstelde.
Ik had de indruk dat hij er tussen 1942 en 1956 altijd bij was in de zesdaagsen van toen en daarom wel tussen de vijf en de vijftien van die evenementen zal zal hebben gewonnen. Maar dat is niet zo.
De concurrentie was toen groot, met kopstukken als Schulte, Boeijen, Van Steenbergen, Strom, Arnold, Gillen, Terruzzi, Carrara, Forlini en noem ze allemaal maar op.
Acou vormde in die jaren vaak een koppel met Achiel Bruneel en als ik de uitslagen navlooi in de boekjes van Jac van Reijendam, dan won hij met Bruneel slechts twee keer een zesdaagse.
In 1952 in Brussel en in 1954 in Dortmund. Verder was hij nog eens Belgisch kampioen Omnium. Zijn beroepsleven heeft hij als wielrenner grotendeels op de baan doorgebracht.
Na zijn carrière begon hij een café in Brussel en in Café de la Tourelle hebben Eddy en Claudine elkaar leren kennen. Lucien Acou was in die tijd – hij is het jaren geweest – bondscoach van de Belgische beloften, wat toen nog liefhebbers heette.
En over schoonvaders en schoonzonen gesproken. Een van de grootste zesdaagsetenoren uit de tijd van Acou was Rik Van Steenbergen. Die won er veertig met diverse partners. Rik I reed de meeste met Miel Severijns, maar in de nadagen van zijn loopbaan kwam hij met zijn schoonzoon aan de start.
Dat was de Deen Palle Lykke Jensen en de twee schreven drie zesdaagsen op hun erelijst. Een unieke combinatie, waar Merckx en Acou en ook Van der Poel en Poulidor niet in de buurt van komen.
Maar ja, Rik Van Steenbergen was al op zijn zeventiende vader en twintig jaar later al opa. In dat opzicht zal hij wel nooit overtroffen worden.
Lucien Acou heeft heel lang van zijn status als beroemde schoonvader mogen genieten, want hij overleed op 15 februari 2016 op bijna 95-jarige leeftijd.

28-03-2018