Luciano PEZZI

Geboortedatum: 7 februari 1921
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 26.06.1998

Luciano Pezzi was de man die zich binnen één mensenleven zowel de bijnaam gregario (waterdrager) als generali (generaal) verwierf.
Het lijkt met elkaar in tegenspraak, maar als renner was Luciano de trouwe meesterknecht van niemand minder dan Fausto Coppi, om later als ploegleider de man te worden die Felice Gimondi al op 23-jarige leeftijd het zelfvertrouwen gaf van een Tourwinnaar.
Om 33 jaar later de twijfelaar Marco Pantani zo in zichzelf te laten geloven dat hij in 1998 de Tour de France kon winnen. Pezzi heeft die laatste triomf niet meer mogen beleven, want hij stierf een maand eerder op 77-jarige leeftijd.
In Parijs droeg Pantani zijn Tourzege en gele trui huilend op aan de man die bij Mercatone Uno zijn ploegleider was. Niet iedereen was echter zo gecharmeerd van Luciano Pezzi en zeker niet Jan Nolten.
Het was in de Tour de France van 1955 in de vijftiende etappe van Narbonne naar Ax-les-Thermes en Nolten was vast van plan om die dag voor de derde keer in zijn carrière een Touretappe te gaan winnen.
In 1952 en ’53 had hij al eens een rit gewonnen en na een jaar droogstaan moest het die dag gebeuren. Hij brak uit het peloton en toen hij na een paar honderd meter omkeek zat er slechts één renner aan zijn wiel en dat was Luciano Pezzi.
Jan telefoneerde dat de Italiaan moest overnemen, maar die grijnsde slechts. Kwaad dook hij weer in de beugel en het beeld bleef 75 kilometer lang onveranderd. Nolten op kop en Pezzi aan het wiel.
“Eén keer kwam hij aan kop”, lachte lange Jan 55 jaar later aan de telefoon: “Dat was aan de finish in Ax-les-Thermes!”
De reden waarom de lange Limburger zo stug was doorgegaan was de mededeling van ploegleider Pellenaars dat er in de laatste dertig kilometer nog een col zou komen.
Daar zou Jan de Italiaan wel kunnen losrijden, schreeuwde de Pel vanuit zijn jeep. De col bleek echter een fantasietje van zijn beruchte ploegleider en Jan sleepte de Italiaan naar de mooiste triomf van zijn knechtenleven.
Leuk verhaal om in de wielerhemel nog eens aan Coppi en Pantani te vertellen. Pezzi overleed op 26 juni 1998 op 77-jarige leeftijd.

07-02-2017