Luc SUIJKERBUIJK

Geboortedatum: 12 februari 1964
Geboorteland: Nederland

Als ik de uitslagenlijst van Luc Suijkerbuijk bestudeer dan lijkt het wel een bladzijde uit een Spaans aardrijkskundeboek. De in het Brabantse Nispen geboren coureur koerste namelijk de eerste vier jaar van zijn zes jaar durende profcarrière bijna uitsluitend op het Iberisch schiereiland.
Niet zonder succes overigens, want hij was een goede renner. In 1989 werd hij tiende in de Vuelta, in welke ronde hij ook een rit won. De laatste twee jaar van zijn profcarrière reed hij voor de Franse Lotus-Festina ploeg.
Hij bleef Spanje trouw, maar hij reed ook in andere landen. Zoals in Nederland waar hij in 1992 vijfde werd in het NK. Hoe zouden ze hem in Spanje noemen? Lucas Vientre de azúcar, want met het uitspreken van de naam Suijkerbuijk zullen ze de Spanjaarden wel moeite hebben, al maakte hij er Suykerbuyk van.
Maar in Castellón, in de buurt van Villareal, kennen ze Luc Suijkerbuijk als Bicicletas LUK, zoals zijn aldaar gevestigde fietsenwinkel heet. Ze weten wie hij is en wie hij was, want op iemand die ooit excelleerde in de Vuelta a España is iedere gemeenschap in Spanje trots.
Spanje is het tweede vaderland van Luc Suijkerbuijk geworden, want hij is gek op dat land al sinds hij er in 1987 kwam als neoprof bij een Spaanse ploeg en er tot en met 1992 voor Spaanse ploegen is blijven rijden.
Hij was als amateur in eigen land geen topper. Hij reed slechts zo nu en dan prijs, maar waagde desondanks de stap naar de profs. En dat pakte lang niet gek uit, want hij kon met zijn lange dunne benen aardig klimmen, waardoor hij in de Nederlandse amateurklassiekers niet echt tot zijn recht kwam.
In zijn eerste jaar in Spaanse dienst won hij gelijk een rittenkoers in Mallorca. Twee jaar later won hij een etappe (de koninginnenrit) in de Ronde van het Baskenland om vervolgens als tweede in het eindklassement te eindigen.
Na een derde plaats in de Ronde van Castilla y Léon behaalde hij in 1989 zijn mooiste overwinning met een etappezege in de Ronde van Spanje. Na een fraaie derde plaats in de eindstand van de Route du Sud beëindigde hij in 1992 op nog maar 28-jarige leeftijd zijn wielerloopbaan.
De reden waarom hij zo vroeg is gestopt had te maken met de toen snel om zich heen grijpende epo-cultuur. Luc moest er niet aan denken om daarin mee te gaan, want een gezond leven is in zijn ogen veel belangrijker dan welke grote sportprestatie dan ook.
Luc is gelukkig in Spanje waar hij met zijn vrouw Jolanda en zijn twee zonen Mike en Sven woont. Hij runt er zijn fietsenzaak en waardeert het Spaanse klimaat en de gemoedelijkheid van het leven, zo veel meer ontspannen en rustiger dan in Nederland.
Luc Suijkerbuijk wordt vandaag 54 jaar.

12-02-2018