Luc LEBLANC

Geboortedatum: 4 augustus 1966
Geboorteland: Frankrijk

Sinds het afscheid van Bernard Hinault als wielrenner is de Franse wielersport aan het kwakkelen. Al 33 jaar geen Franse Tourzege en maar één Franse renner bij de eerste tien in de net afgelopen Tour.
Het land voert met 36 zeges nog altijd het landenklassement aan met een grote voorsprong op België dat ook al sinds 1976 droog staat. De Belgen zijn echter nog steeds groot in het eendagswerk als de klassiekers.
Dat kan Frankrijk niet zeggen, want het land is verworden tot een middelmatige wielernatie dat het moet hebben van incidentele successen. Zoals in de afgelopen Tour het optreden van Julian Alaphilippe en de ritzege van Arnaud Démare.
In de jaren negentig was dat ook al zo, maar toen behaalde maar liefst twee keer een Franse renner het wereldkampioenschap. In 1994 was dat Luc Leblanc en drie jaar later Laurent Brochard.
Het bleken oprispingen te zijn, want na deze lenteroffels was er geen vervolg. De twee wereldkampioenen stonden vooraf ook niet als favoriet genoteerd bij de bookmakers. Zeker Leblanc niet, de oud-renner die vandaag zijn 52ste verjaardag viert.
Zijn WK-zege was een grote verrassing en hoewel er ook nog iets anders in het spel kan zijn geweest, vooral een gevolg van frustratie. Er was in 1994 onder de Franse profs een gevoel ontstaan van we moeten iets doen. Na Bernard Hinault hebben we als grote wielernatie niets meer gepresteerd. Dat kan niet langer.
Dat jaar had de Franse wielerbond een nieuwe bondscoach aangesteld in de persoon van tweevoudig Tourwinnaar Bernard Thevenet. Nanard zag kans zijn formatie te motiveren om het WK in Sicilië aan te grijpen voor een demonstratie van ambitie en eenheid.
De Marseillaise werd van stal gehaald om het ‘vriendschap – gelijkheid – broederschap’ te preken en zo gingen Les Bleus de strijd in. Ze reden de hele koers voor wat ze waard waren en ze knokten constant in de voorste linies.
Luc Leblanc uit Limoges had die dag superbenen. Net als de Deen Rolf Sörensen. Zij waren in de finale de twee grote animatoren, maar de Deen had iets te veel van zich zelf gevergd en zat er in de finale doorheen.
Zo won Leblanc zijn wereldtitel en Frankrijk had weer even het gevoel op wielergebied een wereldnatie te zijn. De toekomst zag er weer rooskleurig uit, maar helaas was Luc Leblanc geen toprenner.
Wel iemand met fantastische uitschieters. Zoals op die bloedhete zondag in Maffialand.

04-08-2018