Louison BOBET

Geboortedatum: 12 maart 1925
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 13.03.1983

Het toeval wilde dat ik op 13 maart 1983 in Frankrijk was. Bij onze Franse vrienden en die dag kwamen ter ere van het buitenlands bezoek een aantal vrienden van hen even langs. Dat betekent in Frankrijk meeëten. De essentie van het Franse sociale leven is met minimaal een man of twaalf uren aan tafel.
Eten en drinken en niet op de tijd letten. En maar lullen en lachen en vrolijk zijn. Maar op die dertiende maart 1983 wilde de stemming er maar niet in komen. Er was iets vreselijks gebeurd en toute la France was in rouw gedompeld.
Een van Frankrijks grootste zonen was niet meer. Louison Bobet het grote wieleridool uit de jaren vijftig was op 58-jarige leeftijd gestorven.
Alle kranten hadden het bericht met grote koppen als het belangrijkste nieuws op de voorpagina en op de TV waren er tal van inderhaast ingelaste praatprogramma’s om het belang van Lowietje in alle details te bespreken. Als was de president overleden.
Het geeft iets aan wat het betekent om in Frankrijk bekend te staan als iemand die de Tour de France heeft gewonnen.
Dan heb je een welhaast goddelijke status, dan ben je het gewone volk ver ontstegen. Jan Janssen kan er over mee praten. Jan kan dicht bij huis rustig in Antwerpen of Bergen op Zoom gaan winkelen, maar in n’importe welke Franse stad wordt hij om de haverklap aangesproken en moet hij handjes schudden. Ah, Sjan Sjanssen!
Ik ben zelf eens met Joop Zoetemelk bij een wielerwedstrijd in Parijs geweest. Ze hadden hem niet snel in de gaten, want Joop heeft het talent er gewoner dan gewoon uit te zien. Maar toen hij eenmaal was gespot moest ook hij er aan geloven, tot een televisieoptreden aan toe.
Louison Bobet ervaarde dat honderdvoudig, iedere keer als hij in het openbaar verscheen.
Zijn optredens hadden iets van een filmster uit de jaren vijftig. Koninklijk, gesoigneerd, breed lachend en minzaam zwaaiend.
Een grote renner, een imposante persoonlijkheid, deze zijn oorsprong ver ontstegen bakkerszoon uit Bretagne.
Louison Bobet, drie maal winnaar van de Tour de France, wereldkampioen, winnaar van de Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en nog veel meer werd als renner verafgood om daarna een legende te worden.

12-03-2016