Louis TROUSSELIER

Geboortedatum: 29 juni 1881
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 24.04.1939

Het zal je maar gebeuren. Je bent 24 jaar, dienstplichtig militair en als wielrenner al zo goed, dat je in de Tour de France mag starten. Je vraagt verlof aan je commandant en houdt zowel rekening met een positief als een negatief antwoord.
Maar niet met een ‘ja’ met daaraan een voorwaarde verbonden, die zo streng is, dat het bijna een ‘nee’ is. Je mag starten, maar als je de eerste etappe niet wint, dan dien je direct terug te keren naar de kazerne. Tout de suite !!!
Maar toen hij aan de start stond van de Tour de France van 1905, was hij vastbesloten. Hij ging die eerste etappe winnen en niemand anders. Het is hem ook gelukt, want ‘willen is kunnen’, maar je moet niet vragen hoe.
Anti-wielerfanaten gingen, als waren het de dieractivisten van tegenwoordig, over tot drastische maatregelen. Meer dan honderd kilo kopspijkertjes werden over de eerste kilometers van de openingsrit op het wegdek gestrooid.
Al na luttele kilometers moest de rit worden stopgezet omdat de reservebanden op waren. Toen de voorraden weer waren aangevuld kon de rit worden vervolgd. Trousselier won en hoefde niet per eerste gelegenheid terug naar de kazerne.
Sterker, hij won niet alleen de eerste rit maar ook de hele Tour en wel met grote overmacht. Er waren nogal wat volgers die voorspelden dat Le Fleurist (hij was bloemist van beroep) de Tour nog vele malen zou winnen, maar die voorspeliing is niet uitgekomen.
Zijn klasse was na die indrukwekkende zege in zijn eerste Tour daarna nauwelijks nog zichtbaar. Hij deed nog acht keer mee, maar behalve een derde plaats in 1906, kwam hij niet meer op het podium. Moraal van dit verhaal: Hij had onder dezelfde commandant militair moeten blijven.
In andere wedstrijden kon hij nog wel schitteren. Zo won hij Parijs-Roubaix en Bordeaux-Parijs op waarlijk indrukwekkende wijze. Hij was vanwege zijn enigszins frivole levenswandel – hij was een gokker - zeer populair bij het publiek en dat leverde hem het koosnaampje Troutrou op.
Troutrou profiteerde na zijn carrière nog vele jaren van die populariteit in zijn goedlopende bloemenzaak aan de prestigieuze Boulevard Hausmann in Parijs.
Louis Trousselier overleed op 24 april 1939 op 76-jarige leeftijd.

29-06-2016