Louis PROOST

Geboortedatum: 7 april 1935
Geboorteland: België
Overleden op: † 03.02.2009

Er waren in de jaren vijftig en zestig twee veelbelovende renners met de naam Proost uit de omgeving van Antwerpen. De een heette Leo en is voornamelijk bekend geworden als stayer, een discipline waarin hij zes keer kampioen van België was en drie keer wereldkampioen.
Louis, de andere Proost, was ook wereldkampioen en wel in 1957 op de weg bij de amateurs of liefhebbers zoals ze die rang in Vlaanderen noemden. In de stromende regen klopte hij in Waregem de Italiaan Arnaldo Pambianco en onze landgenoot Schalk Verhoef.
Ik herinner me die finale als was het de dag van gisteren, want ik was erbij. Liftend vanuit Amsterdam naar Waregem en dezelfde dag weer terug, omdat de automobilist die ons heen had gebracht dezelfde avond weer terugging
In datzelfde jaar won hij ook drie ritten in de Vredeskoers (Warschau-Berlijn-Praag) en twee in de Ronde van Oostenrijk. Voldoende aanleiding om naar de beroepsrenners over te stappen.
Louis Proost reed van 1958 tot en met 1966 bij de profs, maar hij kon de verwachtingen niet waar maken en redelijk anoniem beëindigde hij zijn carrière. Met een bescheiden erelijst waarop etappes in de Tour de France van 1960 en de Giro d’Italia van een jaar later wel de hoogtepunten zijn.
Verder won hij ritten in de rondes van Duitsland en België, terwijl ook zijn zege in Brussel-Charleroi-Brussel best genoemd mag worden. Geen glanzende erelijst, waaruitmaar weer eens blijkt dat een regenboogtrui bij de amateurs behaald geen garantie is voor een geslaagde profloopbaan.
Voorbeelden te over. Sterker, ik denk dat er meer voorbeelden zijn van renners die bij de amateurs niet tot de top behoorden, maar bij de profs tot volle ontplooiing kwamen. Grootste voorbeeld uit Nederland is Gerrie Knetemann.
Als ik de lijst van wereldkampioenen op de weg bij de amateurs bekijk, kom ik eigenlijk maar drie namen tegen die bij de profs absolute toppers zijn geworden.
Dat zijn André Leducq, tweemaal Tourwinnaar, in de jaren dertig; Eddy Merckx behoeft geen betoog en de prestaties van Jan Ullrich zijn door allerlei oorzaken niet geworden als verwacht maar der Jan was wel degelijk een topper.
Louis Proost, vandaag 83 jaar geleden geboren, overleed op 3 februari 2009 op 73-jarige leeftijd.

07-04-2018