Louis MEINTJES

Geboortedatum: 21 februari 1992
Geboorteland: Zuid-Afrika

Er zijn niet zo veel Zuid-Afrikaanse renners van naam en van hen timmert Louis Meintjes de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Een aanvallende ronderenner die als klimmer elk jaar beter wordt.
We hoorden voor het eerst van hem in 2013 toen hij tweede werd in het WK op de weg voor beloften. Een jaar later werd hij beroepsrenner bij de Afrikaanse ploeg MTN Qhubeka.
Hij debuteerde datzelfde jaar in zijn eerste grote ronde, de Vuelta a España. Hij kwam er om te leren, maar dwong respect af door in een zware bergetappe als vijfde te eindigen.
Een jaar later won hij een rit en het eindklassement in de wielerweek Coppi & Bartali en zijn naam was gevestigd. Hij dwong er onder meer een startbewijs mee af voor de Tour de France.
Daarin liet hij zich bepaald niet onbetuigd. Hoewel hij in de laatste week moest opgeven door ziekte, werd hij in de koninginnenrit naar het Plateau de la Beille fraai vijfde.
Hij reed daarna nog de Ronde van Spanje en eindigde als tiende in de eindstand. Tijdens die ronde tekende hij een tweejarig contract bij Lampre-Merida.
Het seizoen 2016 betekende zijn definitieve doorbraak. Negende in het Criterium du Dauphiné en achtste in de Tour de France. Mooie resultaten die lijken te bevestigen dat er nog veel meer moois zit aan te komen.
Dit seizoen is Lampre-Merida er niet meer bij, maar het grote fietsenmerk werd als materiaalsponsor met alle renners overgenomen door een conglomeraat van bedrijven gevestigd in Abu Dhabi.
In de grote etappekoersen zal Meintjes zeker een van de kopmannen zijn. Hij wordt vandaag 26 jaar en we mogen in de komende zomermaanden het een en ander van deze groeibriljant verwachten.

21-02-2017