Louis HEUSGHEM

Geboortedatum: 26 december 1882
Geboorteland: België
Overleden op: † 26.08.1939

Ik heb het op het slogblog wel eens over de Haagse wielerfamilie Leene gehad. Vijf broers die alle vijf goede wielrenners waren, met de sprinters Gerard en Bernard als bekendste.
België kent ook zo’n familie van vijf koersende broers. In volgorde van leeftijd waren dat Clement, Louis, Pierre-Joseph, Hector en Arthur Heusghem. Van die vijf was Hector de meest succesrijke.
Dat mag je ook wel stellen met twee keer een tweede plaats in de Tour de France op zijn palmares en als tweevoudig winnaar van de Ronde van België.
Louis Heusghem, die vandaag 135 jaar geleden in Wallonië werd geboren, deed nauwelijks voor hem onder. Louis startte acht keer in de Tour de France en hij reed die vijf keer uit. Op mooie plaatsen, want de reeks 5e, 11e, 10e, 6e en 19e mag gezien worden.
Hij won ook nog een etappe. Dat was in 1912 en het was de twaalfde rit van La Rochelle naar Brest over 470 kilometer. Heusghem won die etappe met een voorsprong van dertig minuten en 23 seconden op zijn land- en ploeggenoot Odiel Defraye.
Odieleke was dat jaar de eerste Belg die de Tour de France won. Na hem zouden er nog zeventien Belgische Touroverwinningen volgen met die van Lucien Van Impe in 1976 als laatste.
Heusghem en Defraye maakten in 1912 deel uit van de Alcyon-ploeg waarin ook Gustave Garrigou reed, de winnaar van de Tour van 1911. Louis Heusghem was een renner voor het zware werk en hij eindigde kort in koersen als Parijs-Roubaix, Bordeaux-Parijs en Parijs-Brest-Parijs.
Hij heeft die klassiekers nooit gewonnen, maar wel Parijs-Tours in 1912. Hij won die koers voor zijn landgenoot Charles Deruyter en de tweevoudige Tourwinnaar Lucien Petit-Breton.
Ik ben gek op die verhalen uit een ver verleden en ik vind het jammer dat er geen rekenmodel bestaat om de prestaties van toen met die van nu te vergelijken.
Alleen maar om te kijken hoe zo’n Louis Heusghem zich verhoudt tot iemand als bijvoorbeeld Cancellara. Louis Heusghem overleed op 26 augustus 1939. Hij was toen 56 jaar.

26-12-2017