Louis CAPUT

Geboortedatum: 23 januari 1921
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 09.02.1985

Louis Caput was kort na de Tweede Wereldoorlog een goede renner die onder meer Parijs-Tours, de Ronde van Picardië en twee maal Parijs-Limoges heeft gewonnen en in 1946 kampioen van Frankrijk was.
Hij was vooral een sterke eendagscoureur, want voor de grote rondes was hij in de bergen niet goed genoeg om met de grote klimmers van toen mee omhoog te gaan. Wel was hij in 1955 een van de eerste renners – misschien wel de eerste – die in één seizoen de drie grote ronden reed. En ze ook uitreed met een 54ste plaats in de Tour, een 68ste in de Giro en een 55ste in de Vuelta. Hij was een taaie, maar moest het vooral hebben van aanvalslust en een sterke aankomst.
Petit Louis werd na zijn loopbaan ploegleider en in hoedanigheid behaalde hij meer succes dan als renner. Hij had jarenlang mannen als Raymond Poulidor en Joop Zoetemelk onder zijn hoede en hij wist altijd wel een sterke ploeg daaromheen te formeren.
Hij was een groot bewonderaar van Zoetemelk en daardoor ook van het Nederlandse wielrennen. In 1974 had hij zelfs vier Nederlanders in zijn ploeg, te weten Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Kees Bal en Gerard Vianen. Een jaar later kwamen ook Jan van Katwijk en Jo Vrancken er nog bij.
Zoetemelk heeft tegenover mij nooit veel over Caput losgelaten, omdat het Joop met zijn introverte instelling niets uitmaakte wie de ploegleider was. Knetemann sprak als eerstejaarsprof geen woord Frans Gerard Vianen daarentegen kon zich de kleine Parijzenaar nog goed herinneren. “Ik wist dat Caballero ging stoppen en in de Ronde van Noord-Frankrijk, waarin ik een rit won, ben ik naar Caput gegaan om in mijn beste Frans te vragen of hij een plaatsje voor mij had.
Caput was een type die kon een traan uit z’n ooghoek laten vallen en dan zeggen: jongen, ik zou je graag willen hebben, maar ik heb geen budget meer. Toch stuurde hij me in de winter daarna een contract en kwam ik bij hem in de ploeg. Hij was een rustige en deskundige ploegleider die voor die tijd heel vooruitstrevend was op het gebied van eten en drinken. Op het perfectionistische af.
Hij liet ons vaak vis eten, maar als we in de Tour ver van de zee afzaten, dan was dat wel eens erg droog. Maar dat maakte hem niks uit. Vis moesten we eten en altijd van die grote brokken. Hoe moet ik die reut nou weer naar binnen krijgen, dacht ik weleens.”
Het was voor Caput een grote teleurstelling toen Joop Zoetemelk in 1980 naar Raleigh transfereerde en in dat jaar ook de Tour won. Drie van zijn renners (Martin, Nilsson en Seznec) hebben Joop in de Pyreneeën toen stevig partij gegeven.
In opdracht van Caput, want die was sportman genoeg om geen cadeautjes te willen geven. Maar tegen Joop en de Raleigh-ploeg was dat jaar geen eer te behalen. Te zijner nagedachtenis wordt elk jaar nog de Souvenir Louis Caput gereden.
Louis Caput overleed op 9 februari 1985. Hij was toen 64 jaar.

23-01-2018