Lothar THOMS

Geboortedatum: 18 mei 1956
Geboorteland: Duitsland

Voor veel wielerliefhebbers zal Lothar Thoms een onbekende naam zijn, hoewel de man vijf keer wereldkampioen is geweest en hij in 1980 bij de Olympische Spelen van Moskou goud behaalde in de baandiscipline kilometer tijdrit.
Met zo’n erelijst is het vreemd dat er maar weinig mensen zullen zijn die de naam Lothar Thoms nog iets zegt. Dat komt ongetwijfeld omdat hij een telg is uit het beruchte DDR-systeem.
Een door de staat geïnitieerd beleid met sportcoaches en artsen die jarenlang in sportscholen van de staat eendrachtig samenwerkten om hun vaderland via de sport het internationale aanzien te geven dat op een andere manier niet lukte.
Ik zou Lothar Thoms dan ook zeker niet als ‘de jarige van vandaag’ hebben gekozen, als het verhaal weer niet zo actueel was na het interview in The New York Times met Grigori Rodtsjenkov, de toenmalige directeur van het Russische anti-dopinglaboratorium.
Het is weer hetzelfde liedje als in de tijd dat de DDR nog bestond. De schaarse beelden van dat land met die belachelijke Trabantjes, verpauperde steden en sterk verouderde fabrieken vermochten het beeld van een communistische heilstaat niet te ondersteunen.
Internationale sportprestaties in de vorm van wereldrecords en gouden plakken zouden wel voor dat aanzien kunnen zorgen en zo is de sport jarenlang ondergeschikt gemaakt aan de politiek van een abject regime.
De Verenigde Staten en Rusland waren (Olympische) jaren lang de machtigste sportnaties, maar de DDR kwam daar als relatief klein land steeds als derde achteraan en dat was een geweldige prestatie voor wie de feiten niet kende.
Nu, zoveel jaar na de val van het IJzeren Gordijn weten we wel beter en is exact bekend wat er op de Deutsche Hochschule für Körperkultur in Leipzig aan menselijk leed is aangericht bij de toenmalige topatleten.
De daders zijn gestraft, maar de slachtoffers hebben vaak levenslang, omdat er met hun lichamen onverantwoordelijk is geëxperimenteerd, met vaak desastreuze gevolgen voor hun lichamelijk en geestelijke gezondheid.
Veel van die slachtoffers leven niet meer, omdat ze te jong zijn gestorven of zelfmoord hebben gepleegd. In ieder geval zijn hun prestaties in een ander daglicht komen te staan.
In hoeverre dat terecht is, zullen we nooit weten en of Lothar Thoms, die zijn successen behaalde in het specialisme van de kilometer tijdrit op de baan, een groot kampioen is geweest zullen we ook niet meer kunnen toetsen.
Was de jarige van vandaag een geweldige sportman of een opgefokt product van door de staat gesanctioneerd gangsterdom? We weten het niet, net zo min of het met zijn volledige instemming gebeurde, dan wel dat hij een onwetend slachtoffer was.
Lothar Thoms wordt vandaag zestig jaar en ik hoop in goede gezondheid.

18-05-2016