Loretto PETRUCCI

Geboortedatum: 18 augustus 1929
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 17.06.2016

In 1953 won Loretto Petrucci voor de tweede keer Milaan-San Remo en een half jaar later Parijs-Brussel. Twee klassiekers in één seizoen. Bovendien werd hij ook nog derde in de Waalse Pijl.
Met die resultaten verzamelde hij genoeg punten om dat jaar ook de Challenge Desgrange-Colombo te winnen. Dat was de toenmalige wereldbeker. Een gigantische trofee en een aantrekkelijk geldbedrag.
Het was een geweldige piek voor de Molenaar van Pistoia, zoals zijn bijnaam luidde, in een verder vrij onopvallende carrière. Petrucci verdween weer net zo snel in de anonimiteit als hij in de schijnwerpers was gekomen.
Hij stopte in 1956 vrij plotseling met wielrennen, maar twee jaar later maakte hij een comeback. Dat had hij niet moeten doen, want de voormalige klassiekerspecialist was bij lange na niet meer wat hij geweest was.
Wie de naam van Petrucci koekelt stuit op een lawine aan uitslagen. De meeste van de renners waarmee hij die deelt, zijn overleden en sinds vorig jaar is ook Loretto niet meer onder ons.
In 1953 – zijn grote succesjaar - kocht ik elke vrijdagmiddag na schooltijd het blaadje Wielersport bij het van reuma kromgetrokken krantenmannetje bij ons op de hoek.
Bij de verslagen van zijn successen stond een foto van Loretto Petrucci. In mijn herinnering was hij als het evenbeeld van Quasimodo niet bepaald moeders mooiste.
Ik ben helaas niet in het bezit van de jaargang 1953 van Wielersport maar als er iemand die wel zo gelukkig is en in de gelegenheid dat portret te scannen, dan hou ik me aanbevolen. fred@slogblog.nl
Ik denk niet dat er toen al plastische chirurgie bestond, maar als ik naar het portret van Loretto bij deze blog kijk, dan heb ik mijn twijfels.
Loretto Petrucci overleed op 17 juni 2016. Hij werd 87 jaar.

18-08-2017