Loes GUNNEWIJK

Geboortedatum: 27 november 1980
Geboorteland: Nederland

Loes Gunnewijk, vandaag 38 jaar geleden in Groenlo in de Achterhoek geboren, is een echte sportvrouw. Een boerendochter die de opleiding Sport & Bewegen met succes heeft afgerond en tot en met 2015 een succesvol wielrenster was.
Ze begon pas in 2001 echt met wielrennen, nadat ze jaren met het schaatsen was bezig geweest. Het was de bedoeling dat ze enkele wedstrijden ging rijden als voorbereiding op het schaatsseizoen, maar de bijzaak werd als snel hoofdzaak.
Door het koersen begon ze haar mogelijkheden als wielrenster te ontdekken en al spoedig was ze wielrenster in plaats van schaatsster. En met succes want ze bouwde een prachtige erelijst op met vele overwinningen.
Een kleine greep: Loes was wereldkampioen tijdrijden bij de studenten en was twee keer kampioen van Nederland op de weg. Verder won ze zilver en brons bij het WK ploegentijdrit met haar ploeg Orica-AIS, de laatste formatie waar ze voor reed.
Daarvoor reed ze achtereenvolgens voor Vrienden van het Platteland, Team Flexpoint en Nederland Bloeit. Sterke ploegen waar ze met een enorme drive haar plaats veroverde.
Loes won etappes in onder meer de Ronde van Italië, de Tour de l’Aude, de Holland Ladies Tour en de Santos Womens Cup van welke koers ze ook het eindklassement op haar erelijst schreef.
In haar laatste jaar als wielrenster volgde ze de cursus ploegleider en kon na haar afscheid gelijk beginnen bij Orica-AIS, de Australische formatie waar ze als wegkapitein haar laatste jaren voor reed.
Ze combineerde het werk bij de Australische dames met het bondscoachschap bij de KNWU bij de juniordames en dat heeft ze kennelijk goed gedaan, want onlangs werd bekend dat ze met ingang van 2019 alle vrouwen als bondscoach onder haar hoede krijgt.
Een felicitatie waard net als – uiteraard – voor haar verjaardag.

27-11-2018