Linus GERDEMANN

Geboortedatum: 16 september 1982
Geboorteland: Duitsland

Het was in 2005 dat ik Linus Gerdemann op tv een rit zag winnen in de Ronde van Zwitserland. Het was indrukwekkend voor een 22-jarige en ik dacht getuige te zijn geweest van de geboorte van een toekomstige vedette.
Mijn verwachting was voorbarig, want de Duitser uit Münster is een goede subtopper geworden, een ronderenner die lang met de besten mee kon, maar desalniettemin snel uit beeld verdween als het er echt om ging.
Hij heeft een mooie palmares bijeengereden, met overwinningen in het kampioenschap van Duitsland en de eindzeges in de Tour de l’Ain, de Deutschland Rundfahrt, de Ronde van Beieren en twee maal de Ronde van Luxemburg.
Zijn mooiste zege was natuurlijk die Touretappe in 2007. Op Quatorze Juillet won hij niet alleen de zevende rit, maar ook de gele trui, de witte trui en de prijs voor de strijdlustigste renner. De volgende dag moest hij das gelbenen Trikot afstaan aan Michael Rasmussen.
Hij heeft in zijn carrière, die vorig jaar eindigde, bij grote ploegen gereden als CSC-Saxobank, T-Mobile, Columbia, Milram, Leopard-Trek, Radio Shack en de laatste grote ploeg was de Afrikaanse formatie MTN-Qhubeka. Vanaf 2015 reed hij nog twee jaar voor kleine ploegen.
Gerdemann is de geschiedenis ingegaan als een allrounder, die vooral goed kon klimmen (mits niet al te hoog) en tijdrijden. Dat zijn belangrijke eigenschappen, maar hij was nergens goed genoeg in om een topper te worden.
Linus Gerdemann viert vandaag zijn 35ste verjaardag.

16-09-2017