Lex van KREUNINGEN

Geboortedatum: 29 september 1937
Geboorteland: Nederland

Lex van Kreuningen is een boomlange, roodharige Utrechter en in het begin van de jaren zestig een topamateur. Het was de periode van Jan Janssen, Jan Hugens en Henk Nijdam, renners die overal in Europa grote successen behaalden.Samen met Janssen startte Lex ook eens in de Elfstedentocht op de schaats en wel die van 1963, de meest onbarmhartige editie van alle tochten die langs de elf Friese steden zijn verreden.
Ze werden al bij Harlingen van het ijs gehaald, omdat het verder geen doen was. Gedwongen, want opgevers waren die wielrenners niet. Zeker Van Kreuningen niet, die het vooral van zijn verschrikkelijk sterke lijf moest hebben.
In 1960 werd hij kampioen van Nederland in het nummer vijftig kilometer zonder gangmaking op de baan door Piet van der Lans en Harry Scholten voor te blijven. Een jaar later ging hij met een contractje bij een Franse ploeg als onafhankelijke bij de beroepsrenners rijden. In 1962 en 1963 werd hij opgesteld in de selectie voor de Tour de l’Avenir.
In beide jaren won hij een etappe, maar in het eindklassement eindigde hij niet in de bovenste regionen. Hij was te fors en te zwaar om in de bergen zijn partij goed mee te kunnen blazen. Hij moest het meer hebben van het vlakke en de vlakste van alle rondritten is natuurlijk de Ronde van Nederland. Die won hij in 1963 en het werd zijn mooiste en meest opvallende zege.
1963 was ook zijn beste jaar, ook omdat hij in het kampioenschap van Nederland op de weg als derde eindigde achter Peter Post en Dick Groeneweg.
Lex van Kreuningen kampte in zijn loopbaan regelmatig met knieblessures en hij is daar meermalen aan geopereerd door de destijds beroemde kniechirurg Rein Strikwerda. Strikwerda was een stadgenoot van Lex en de dokter ging in zijn nazorg zo ver dat hij op de racefiets met Lex meetrainde om het herstel te bevorderen.
Of die kwetsbare knieën er de oorzaak van zijn geweest, weet ik niet, maar Lex van Kreuningen beëindigde eind 1964 op 27-jarige leeftijd al zijn wielercarrière.
Er is sindsdien niet veel meer van hem vernomen. Ik ben in 2015 naar hem op zoek gegaan in verband met de Tourstart in Utrecht. Lex heeft de Tour nooit gereden, maar was wel een echte Utrechter. Ik had hem graag als gast willen hebben voor het Utrechtse Wielercafé. Ik vond hem in Tiel, maar kreeg hem niet persoonlijk te spreken. Zijn dochter liet me weten dat hij niet meer in staat was om bij ons op te treden.
Wat precies de reden was heeft ze me niet verteld. Wel hoop ik dat het Lex van Kreuningen goed gaat en hij vandaag in goede gezondheid zijn tachtigste verjaardag kan vieren.

29-09-2017