Leontien van der LIENDEN

Geboortedatum: 4 april 1959
Geboorteland: Nederland

Ze was in 1980 tweede in het Nederlands kampioenschap op de weg. Het was het begin van een mooie reeks, want in 1981 was ze derde, in ’82 tweede, in ’83 derde en in ’84 voor de derde keer tweede.
Conclusie: ze was er steeds bij, maar de roodwitblauwe trui was onbereikbaar omdat ze niet kon sprinten. Bovendien had ze te maken met een sterke lichting met meiden als Henny Top, Thea van Rijnsoever, Mieke Havik, enzovoort.
Ze is al lang niet meer dat frêle meisje uit Utrecht en als je met haar praat is ze veel vergeten. Zo weet ze wel wat haar mooiste overwinning was, maar hoe die koers in Frankrijk ook al weer heette dat weet ze echt niet meer. Ook niet belangrijk, zegt ze.
Ze weet wel dat ze daar Jeannie Longo op kwaliteit klopte en de Française daar zo kwaad van werd dat ze met de fietspomp om zich heen begon te slaan. Dat was lachen.
Ik heb het voor haar opgezocht. Het was een driedaagse etappekoers in Frankrijk met de naam Les Journées Hauro-Gauchoises en het was in 1981. Leontien van der Lienden werd daar derde in het eindklassement en won inderdaad een van de drie ritten.
Ze herinnert zich ook nog een mooie zege in de Omloop van ’t Molenheike waar ze Henny Top en Connie Meijer klopte. Kortom ze heeft niet lang gekoerst, maar wel op een hoog niveau, bij de top van Nederland, terwijl ze ook internationaal haar vrouwtje stond.
Veel meer zo niet alles kent ze de uitslagen van haar drie kinderen ui het hoofd. Van Boy, Kim en Danny, alle drie met de achternaam Van Poppel, hoewel ze zelf al weer jaren door het leven gaat als Leontien van der Lienden, de vroegere mevouw Van Poppel. Het huwelijk met Jean-Paul heeft geen stand gehouden.
Haar relaas over de jaren dat ze nog met hem getrouwd was en in haar eentje drie kleine kinderen moest groot brengen is zeer gedetailleerd. Het geeft een goed beeld hoe het is om een rennersvrouw te zijn.
De grtrouwde profwielrenner is iemand die van de twaalf maanden dat een jaar telt, er tien niet aanwezig is. Erger dan een zeemanshuwelijk. Voor hem en voor haar.
Hij miste alle hoogtepunten, het eerste lachje, het eerste stapje en het eerste woordje en zij moest alles alleen zien op te knappen, zelfs de typische mannentaken in huis.
Toen de drie ook nog eens wilden gaan koersen, was het helemaal zwaar. Ieder weekend naar de koers met drie fietsen op het dak van de auto en soms honderden kilometers afleggen om in de plaats(en) te komen waar de koers werd verreden.
Ze heeft het met veel liefde en opofferingsgezindheid gedaan en met resultaat. Kim fietst weliswaar niet meer, maar de twee jongens hebben van hun hobby hun beroep gemaakt en staan als beroepsrenners onder contract bij grote ploegen.
Ze zijn allebei heel gelukkig met hun plaats in het peloton. Boy is een zeer gewaardeerde helper bij Trek en Danny fietst dit jaar bij Sky, de beste en duurste ploeg van het WorldTour peloton.
Boy moet als klassiekerspecialist in deze weken vol aan de bak en na zijn ritzege in de Ronde van Spanje van vorig jaar is Danny bezig om als sprinter de top te bereiken.
Leontien wordt vandaag 57 jaar en ze ziet het allemaal gebeuren. Over Boy maakt ze zich geen zorgen, want die is gesettled in een warm eigen gezin.
Danny is nog niet zo ver, maar woont al wel op zichzelf. Gelukkig in de buurt van mama, zodat ze zonder dat hij het merkt, er op kan letten dat hij geen domme dingen doet. Ze zou niet anders kunnen. Als een echte moederkloek.
Leontien, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Nog vele jaren in goede gezondheid en met veel mooie wielermomenten.

04-04-2016