Leonardo DUQUE

Geboortedatum: 10 april 1980
Geboorteland: Colombia

Leonardo Duque, geboren in de stad Cali in Colombia, was tussen 2005 en 2016 een degelijke beroepsrenner die vooral opviel als het omhoog ging. Hij was geen superklimmer, maar ook niet iemand die door zijn landgenoot Quintana achteloos uit het wiel gereden werd.
Het grootste deel van zijn carrière reed hij voor de Franse ploeg Cofidis en op zijn erelijst staan overwinningen in de Druivenkoers, de Ronde van de Limousin, de Grand Prix de Cholet-Pays de Loire, de Grote Prijs Beghelli en de Ronde van Lake Taihu.
Daarnaast won hij de bergklassementen in de Ronde van Picardië en het Internationaal Wegcriterium, de Prijs voor de Strijdlust in de Ronde van België en het puntenklassement in de Ronde van Trentino.
Verder startte hij dertien keer in een grote ronde. Het vaakst in de Vuelta, waar hij zes keer van start ging en eenmaal in 2007 een etappe won. Met drie starts in de Tour en vier in de Giro mag je hem een ervaren ronderenner noemen.
Aan zijn eindklassementen in de drie grote ronden kun je afleiden dat hij door zijn werkgever niet werd opgeroepen om potten te breken, maar om de kopman van zijn ploeg terzijde te staan.
Dat heeft hij steeds vol overgave gedaan, in de wetenschap dat hij als tegenprestatie zijn gang mocht gaan in de kleinere rondritten, waarin hij diverse malen een etappe won, en zware eendagskoersen waar geklommen moest worden.
Zo veroverde hij in 2010 de Coupe de France, de hoofdprijs van een regelmatigheidsklassement in Franse eendagswedstrijden. Buiten Frankrijk wordt daar geen enkele aandacht aan besteed, maar in Frankrijk zelf is het wel degelijk belangrijk om die prijs op je palmares te hebben staan.
Leonardo Duque heeft kennelijk wat met Frankrijk, vandaar wellicht dat hem in 2015 de Franse nationaliteit werd verleend. Ik vermoed dat hij daar zijn liefde heeft gevonden. Het is tevens het land waar hij vandaag zijn 38ste verjaardag viert.

10-04-2018