Lech PIASECKI

Geboortedatum: 13 november 1961
Geboorteland: Polen

In 1995 deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in een door de Belgische voetballer Jean-Marc Bosman aangehangen zaak oven mensenhandel in de sport. Die uitspraak staat bekend als het Bosman Arrest en het gaf de zeggenschap over hun eigen persoon terug aan de individuele voetballer.
Dat komt in de wielersport gelukkig niet voor, dacht ik toen vroom, tot ik het verhaal van de Poolse renner Lech Piasecki las. Deze sterke jachtrijder won in 1985 vier ritten en het eindklassement in de Vredeskoers en hij werd wereldkampioen bij de amateurs op de weg.
Daarmee stond hij prompt in de belangstelling bij menige West-Europese profploeg. Maar Lech Piasecki was niet in de markt, omdat hij uit Polen kwam en dat land behoorde tot het communistische oostblok, waar het bestaan van beroepssport ontkend werd.
Een overstap voor renners uit de Sowjet Unie en de satellietlanden was tot de val van de Muur streng verboden, een staaltje collectieve vrijheidsberoving die zijn weerga niet kent. De Italiaanse fietsenfabriek Colnago had er echter iets op gevonden.
Een delegatie van die fabriek reisde naar Warschau en ging daar een gesprek aan met de Poolse wielerbond, die dringend om goed materiaal verlegen zat. “Hoeveel fietsen en onderdelen moeten jullie hebben in ruil voor Piasecki?,” was de vraag.
Nadat de morele verontwaardiging omtrent een dergelijk voorstel had plaatsgemaakt voor hebzucht, kwamen de gewenste aantallen op tafel. Ze werden het eens en Lech Piasecki werd de eerste renner van achter het IJzeren Gordijn die een westers profcontract mocht tekenen.
Toen dat gordijn in oktober 1989 eindelijk was verdwenen maakten nog veel meer renners de gang naar de grote ploegen in West-Europa. Piasecki was toen al lang een sterke profrenner met een mooie erelijst en twee gele truien in de kast.
Die behaalde hij in de Tour van 1987 toen hij tweede werd in de proloog en de volgende dag na de ploegentijdrit de beste tijd in het algemeen klassement bleek te hebben. Twee dagen later was hij de trui weer kwijt om in de dagen daarna geveld te worden door buikloop.
Hij hield het tot de zevende etappe vol en moest toen met volle broek opgeven. Hij won daarna nog etappes in diverse rittenkoersen, waarvan vijf in de Ronde van Italië.
Na zijn regenboogtrui in 1985 won hij drie jaar later er nog zo’n kledingstuk door in de finale van het achtervolgingstoernooi in Gent niemand minder dan de Britse specialist Tony Doyle te verslaan.
Lech Piasecki stopte in 1991 met de wielersport en viert vandaag als het goed is zijn 57ste verjaardag.

13-11-2018