Learco GUERRA

Geboortedatum: 2 oktober 1902
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 07.02.1963

Learco Guerra is een van de grootste renners uit de Italiaanse wielerhistorie. Hij was met name een formidabele tijdrijder met een enorm duurvermogen.
Vanwege die eigenschap werd hij la Locomotiva umana genoemd, wat ‘de menselijke locomotief’ betekent. Een proeve van ultieme bekwaamheid legde hij af in het WK op de weg in 1931 in Kopenhagen.
De mondiale titelstrijd werd toen als een tijdrit verreden en de Italiaan won met overmacht. De Fransman Ferdinand Le Drogo, die als tweede eindigde, deed er vier minuten en 38 seconden langer over.
Guerra bracht twee grote klassiekers op zijn naam, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. Het meeste succes behaalde hij echter in het grote rondewerk.
Hij won de Giro d’Italia in 1934 en was twee keer tweede in de Tour de France. In 1930 achter de Fransman André Leducq en drie jaar later moest hij Georges Speicher, een andere Fransman, laten voorgaan.
Hij reed de Tour slechts twee maal. De eerste keer won hij drie ritten en de tweede keer vijf. In de Giro startte hij negen maal en hij won totaal 31 etappes, waarvan tien in het jaar dat hij de Giro won.
De erelijst van Guerra vermeldt nog veel meer mooie overwinningen, waarbij zes maal de zege in het nationale kampioenschap van Italië. Toen het aan het eind van zijn carrière wat moeilijker werd om de rest zijn wil op te leggen, probeerde hij het nog als stayer. Zonder veel succes overigens.
Een minpuntje op zijn blazoen was het feit dat hij zich in de jaren dertig op verzoek van Benito Mussolini voor het propagandakarretje liet spannen van de Italiaanse fascisten.
Hij nam er niet actief aan deel, leende slechts zijn naam, maar liet het zich zonder protest welgevallen dat zijn status en beroemdheid schaamteloos door Il Duce en zijn fascistenkliek werden uitgebuit.
We zullen het er maar op houden dat Guerra als zoveel topsporters a-politiek was. Het is hem na de oorlog niet nagedragen, want zijn naam wordt tot op de dag van vandaag in Italië met veel respect uitgesproken.
In de jaren vijftig was hij enige tijd ploegleider. Eerst van het Zwitserse fietsenmerk La Perle en daarna van de Italiaanse Faema-ploeg en coachte hij grote mannen als Hugo Koblet en Charly Gaul.
Rond 1960 kreeg hij de ziekte van Parkinson en na zijn dood werd er in Mantua een museum voor hem ingericht. Learco Guerra stierf op zestigjarige leeftijd op 7 februari 1963 in Milaan.

02-10-2016