Laurenzo LAPAGE

Geboortedatum: 14 april 1966
Geboorteland: België

Als ik de vertaling van de achternaam van Laurenzo Lapage, vandaag precies 52 jaar geleden geboren, letterlijk neem dan schieten mij de woorden schildknaap (le page) en bladzijde (la page) te binnen.
Beide dienstbare begrippen, want le page is iemand die in lang vervlogen tijden de wapenuitrusting van een edelman droeg en la page duidt op een van de vele bladzijden binnen het gebonden raamwerk van een boek.
Een boek bestaat uit vele bladzijden, maar niet iedere bladzijde is een literair hoogstandje. Wel is iedere pagina onmisbaar voor de verhaallijn.
Zo kunnen we in een parabel de wielercarrière van Laurenzo Lapage samenvatten, want hij werd vooral bekend als zesdaagsenrenner, vaak gekoppeld aan een naam groter dan de zijne.
Zelf won Lapage geen enkele zesdaagse hoewel hij er heel wat heeft gereden, maar zonder hem en een dozijn andere Lapages kunnen een organisatie geen zesdaagse organiseren.
De in Opbrakel geboren coureur mag dan als prof geen grote zijn geweest, na zijn profcarrière, die hij in 2002 beëindigde, werd hij wel een alom gewaardeerde ploegleider.
Hij werkte als sportdirecteur voor grote ploegen als US Postal, Discovery Channel en Astana, telkens in het gevolg van Johan Bruyneel, de man achter de successen van Lance Armstrong.
De reputatie van Bruyneel als manager berust deels op de kwaliteit van de staf die hij om zich heen heeft verzameld. Dirk Demol is zo’n typische Bruyneel-adept, die vooral door de renners op handen wordt gedragen.
Laurenzo de zoon van oud-profrenner Nico Lapage – tegenwoordig fabrikant van wielerkleding – kent ook die waardering van zijn jongens, de overige ploegleiders en overige ploegpersoneel, al was het alleen maar omdat hij zo voortreffelijk op z’n Vlaams mosselen kan bereiden.
Vergeten zijn z’n zes Belgische kampioenschappen in diverse disciplines en categorieën, vergeten is ook zijn onvermoeibare inzet in de jachten van een SIX. Zijn voortreffelijke kookkunsten met die heerlijke schelpdieren zijn echter overal vermaard.
Een fikse kluit boter, een schaaltje verse gesneden groenten en uien, een taske witte wijn en dan maar sudderen en schudden tot het dampend op de borden kan worden gelepeld. Voila, het recept Laurenzo Lapage.
Laurenzo kwam eind vorig jaar ook nog om iets anders in het nieuws. Dat was toen in december jongstleden bekend werd dat hij samen met collega Dirk Demol te horen kreeg dat hij wordt vervolgd voor fiscale fraude.
Ze worden verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Gesjoemel met Luxemburgse en Cypriotische postbusfirma’s. Hoe het met die vervolging staat weet ik niet, maar volgens zijn advocaat is er een minnelijke schikking in de maak.
Voor zover mij bekend werkt Lapage nog steeds voor de Australische WorldTour ploeg Orica, ook al is die naam dit jaar gewijzigd in Mitchelton-Scott.

14-04-2018