Laurent FIGNON

Geboortedatum: 12 augustus 1960
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 31.08.2010

De Tour de France van 1983 was om twee redenen bijzonder. In de eerste plaats zou het de eerste open Tour worden, omdat Tourdirecteur Felix Lévitan wat leven in de brouwerij wilde brengen met de deelname van de Oost-Europese staatsamateurs.
Dat ging niet door, maar wel stond er voor het eerst een Colombiaanse ploeg aan de start. De tweede reden was het feit dat het ook figuurlijk een open Tour was omdat er geen uitgesproken favoriet was.
Bernard Hinault had zich aan zijn knie laten opereren en daarom kon hij niet starten. Bij gebrek aan beter was de oude Joop Zoetemelk de grootste favoriet, maar Joop werd als zodanig al in de eerste dagen als kanshebber geëlimineerd.
Naar later bleek onterechte, maar toen waren zijn kansen door een dubieus dopingplasje al om zeep geholpen. De volgende favoriet voor de Tourzege was Pascal Simon, de oudste van vier fietsende Franse broers.
Maar die brak in de gele trui bij een val zijn schouderblad en toen was daar plots een student uit Parijs met dun witblond vlashaar en een opvallend brilletje. Zijn kop trok alle aandacht, maar daaronder zat een fantastisch atletisch lijf.
Daarmee fietste het studentje uitstekend de bergen over en bleek hij ook nog over grote tijdritcapaciteiten te beschikken. Hij won de Tour van 1983 en bevestigde zijn zege een jaar later op indrukwekkende wijze.
Daarna was Hinault weer op niveau en in diens kielzog de Amerikaan Greg LeMond. Fignon beleefde in die jaren een mindere periode, vanwege problemen met zijn knieën.
Met LeMond zou Fignon in 1989 nog een adembenemend duel uitvechten dat pas op de streep in Parijs met acht seconden verschil beslist zou worden. ‘De professor’ won ook nog de Giro, twee maal Milaan-San Remo en eenmaal de Waalse Pijl.
Een groot renner die door zijn eigenzinnig karakter nimmer de lieveling aller Fransen is geworden. Na zijn carrière werd hij eigenaar en organisator van Parijs-Nice. Hij kwam er toen achter dat een koers rijden iets anders is dan er een organiseren.
Hij kwam in financiële problemen, waaruit hij door de Société du Tour de France werd gered, omdat die de failliete boedel overnam. Sindsdien was Fignon actief als wielercommentator voor de Franse televisie.
In 2009 werd bekend dat hij aan kanker leed en niet lang meer te leven had. Met een bewonderenswaardige levenskracht bleef hij tot en met de laatste Tour zijn werk doen. Hij was een groot coureur, soms een lastig mens, maar een van de groten van zijn tijd.
Laurent Fignon overleed op 31 augustus 2010. Hij werd vijftig jaar.

12-08-2017