Laurent DUFAUX

Geboortedatum: 20 mei 1969
Geboorteland: Zwitserland

Laurent Dufaux is een Zwitserse oud-renner, die hoewel in Montreux geboren, in zijn actieve jaren net geen gouden roos werd. Wel een zilveren, want hij zat net tegen de top aan. De Franstalige coureur kon goed meekomen met de toppers van toen als Indurain, Zülle, Riis, Ullrich, Pantani, Virenque en Jalabert.
Hij won in zijn carrière mooie koersen als de Ronde van Romandië (zijn thuisland), de Dauphiné Libéré en de Midi Libre en in het eendagswerk won hij onder andere de klassieker het Kampioenschap van Zürich en was in 1991 kampioen van Zwitserland.
Kortom, Dufaux was een goede maar onopvallende renner, die in 1996 een belangrijk aandeel leverde in de sloop van Miguel Indurain toen het, op weg naar zijn zesde Tourzege, ineens over en uit was met de lange Bask.
Bjarne Riis won die Tour en Dufaux reikte tot de vierde plaats, zijn beste prestatie in zeven Tourstarts. In 1999 zou hij die vierde plaats nog eens behalen en dat voelde voor hem als een revanche.
Een jaar eerder was hij met de gehele Festina-ploeg uit de Tour gezet, na de affaire Willy Voet, de Belgische verzorger van die ploeg die met een auto vol verboden middelen op weg naar de start in de Ierse hoofdstad Dublin was gearresteerd. Een smadelijke afgang voor de ploeg en de renners.
Uit die tijd dateert de vriendschap van Dufaux met Richard Virenque, wiens reputatie eveneens zwaar beschadigd werd door die rampzalige Tour van 1998. Dufaux werd voor een half jaar geschorst en Virenque twee jaar later voor negen maanden. Gezien zijn reputatie als verbale dopingbestrijder keek de wielerwereld dan ook vreemd op toen Patrick Lefevere het duo na hun schorsingen bij QuickStep binnenhaalde.
Laurent Dufaux stopte in 2004 met wielrennen en reed zijn afscheidswedstrijd in de Ronde van Latium, dezelfde koers waarin hij in 1990 zijn profdebuut maakte. Er was nog even sprake van dat hij ploegleider zou worden bij Astana, maar dat ging door eigen toedoen niet door.
Na zoveel jaar als renner van huis te zijn geweest vond hij dat hij het tegenover zijn vrouw Véronique, zijn zoon Loïs en dochter Ines niet kon maken om weer zo vaak van huis te zijn. Hij bleef dicht bij huis, werd vertegenwoordiger in wielerkleding en onderhoudt zijn conditie met het lopen van marathons.
In de weekenden is hij tegenwoordig weer aanwezig bij wielerkoersen. Om zijn negentienjarige zoon Loïs te begeleiden, die het bij de beloften goed doet.
Laurent Dufaux viert vandaag 48ste verjaardag.

20-05-2017