Lars Ytting BAK

Geboortedatum: 16 oktober 1980
Geboorteland: Denemarken

Lars Ytting Bak gaat al heel lang mee in het profpeloton. Ik heb hem talloze malen bezig gezien in ontsnappingen. Zoals in de laatste Tour de France, rijdend voor de Belgische Lotto-Soudal ploeg.
Het was weer zo’n dag met een lange vlucht. Er werd een grote voorsprong opgebouwd die als sneeuw voor de zon oploste toen de sprintersploegen haast gingen maken.
Je zag als het ware de motivatie in de kopgroep verdwijnen, maar zo niet bij die sterke Deen. Die maande zijn vluchtgenoten tot extra actie, want het spel was nog niet verloren.
Hoe het afliep ben ik al weer vergeten, maar ik vond dat indrukwekkend. Pas een vlucht opgeven als je vlak achter het zoeven van de wieltjes en het snuiven van de coureurs hoort. Dat is Lars ten voeten uit en dat stopt bij hem pas bij één meter 91.
Hij zag het levenslicht in Silkeborg op Jutland. Een echte hardfietser, zo eentje van de lange adem. Tempo maken, op kop sleuren, de kopman urenlang uit de wind houden, het is Lars op het lijf geschreven.
Hij werd al in 2002 beroepsrenner bij de bescheiden Deense profploeg Team Fakta. Na twee seizoen waarin hij nauwelijks tot internationale prestaties kwam, stapte hij in 2004 over naar de Nederlandse ploeg Bankgiroloterij.
Daar behaalde hij zijn eerste succes met het winnen van een etappe in de Ronde van Luxemburg. Maar Bankgiroloterij stopte en de lange Deen ging terug naar zijn vaderland, waar hij wel in de hoofdklasse mocht rijden.
Bij Team CSC van Bjarne Riis en hier zette de progressie goed door. Hij won de Tour de l’Avenir en de semi-klassieker Parijs-Bourges. Bovendien werd hij Deens kampioen op de weg.
Hij zou nog drie keer de nationale kampioenstrui winnen, maar niet meer op de weg maar in het tijdrijden. In 2010 ging hij over naar HTC-Colombia om vanaf 2012 in de rode kleuren van Lotto-Soudal te geraken.
Daar is hij nu al weer vijf jaar een gewaardeerde knecht en in die rol is hij uiterst tevreden. Hij kent zijn plaats en is tevreden met het zo nu en dan winnen van een mooie koers.
Hoe lang hij nog doorgaat, is de vraag. Dat zal geen jaren meer duren want hij viert vandaag zijn 36ste verjaardag.

16-10-2016