Lance ARMSTRONG

Geboortedatum: 18 september 1971
Geboorteland: Verenigde Staten

Vandaag over vier maanden is het vier jaar geleden dat Lance Armstrong in de talkshow van Oprah Winfrey een volledige bekentenis aflegde. Over wat hij allemaal had gebruikt om de erelijst te realiseren die hem tot een van de grootste renners in de wielergeschiedenis had kunnen maken.
Al zijn uitslagen waren hem al een maand eerder door de UCI afgenomen, omdat zijn positie onhoudbaar was geworden. Vijf voormalige ploeggenoten hadden onder ede verklaard wat zij in de jaren met Lance hadden gezien, gehoord en aan hadden meegedaan.
Het was niet fraai en de Amerikaan viel van een metershoog voetstuk. Hij had iedereen al die jaren besodemieterd. Hij had bovendien tal van mensen gedwongen met hem mee te doen in het liegen en bedriegen. Hij had processen gewonnen en miljoenen geïncasseerd van particulieren, bedrijven en instellingen die hem hadden beticht.
Het erge was dat hij met zijn bekentenis zoveel mensen heeft teleurgesteld die in hem geloofden. Fans in de hele wereld, die hem verafgoodden, kankerpatiënten die uit zijn verhaal hoop hadden geput en zijn grootste vriend in Nederland die hem liet vallen als een baksteen. Nog veel meer dan drie keer ontkende Mart Smeets, nadat hij er jaren mee had gekoketteerd, zijn vriendschap met Armstrong, als was hij Petrus in het Paasverhaal. Ich kenn den Mensch nicht !!!
Armstrong werd tegen beter weten in in alle toonaarden verdedigd. Hij had kanker overwonnen, had met zijn stichting Livestrong zoveel goeds gedaan en wat had hij nou eigenlijk fout gedaan? Iedereen gebruikte toch. Ja toch, niet dan?
Ik ga er niet prat op dat ik Armstrong nooit heb vertrouwd, (kijk er de slogblog maar op na) sinds hij na genezen te zijn van teelbalkanker in het peloton terugkeerde. Ik moest drie keer kijken, was dat dezelfde man?
Kilo’s lichter en van een kasseienvreter die met stoemperspoten de grootste plaat ronddraaide getransformeerd in een dansende klimmer op een pielverzetje die zij aan zij met pure klimmers als Marco Pantani de cols op reed.
Ik weet dat tal van renners geprobeerd hebben dit ook voor elkaar te krijgen, maar het is ze niet gelukt. Er zijn dingen die niet kunnen. Een walrus wordt geen otter en Jesse Klaver geen Barack Obama.
Natuurlijk is Lance Armstrong een groot renner geweest. Talent te over en met een geweldig karakter. Hij was een leider à la Eddy Merckx en Bernard Hinault. Niemand kon in zijn grote jaren iets ondernemen zonder het fiat van The Boss. Maar die dominantie heeft hij daarnaast ook ernstig misbruikt.
De patron van het peloton heeft een voorbeeldfunctie. Hij moet zich realiseren dat hij het idool is van miljoenen jongetjes in de hele wereld die ook een groot renner als hij willen worden. Toen Armstrong met wielrennen begon was er al doping, dat mag hem niet verweten worden. Maar hij heeft het probleem met zijn status wel veel groter gemaakt en de wielersport bijna om zeep geholpen.
Ondanks al mijn kritiek op de jarige van vandaag vind ik het wel onzin dat hem al zijn overwinningen zijn ontnomen. Om twee redenen. Er is in die zeven jaar geen andere renner bij de eerste tien te vinden, zonder een rafelig randje.
De tweede reden is dat er meer Tourwinnaars zijn, waar ernstige twijfels over bestaan. Bjarne Riis legde in 2007 ook een bekentenis af, maar zijn naam staat nog steeds op de erelijst van de Tour. Net als enkele andere oud-Tourwinnaars met wie ik op een regenachtige namiddag nog niet een potje wil Mensch-erger-je-je-nieten.
We horen al geruime tijd weinig tot niets meer van de gevallen ster uit Texas. Ik denk dat hij het eindelijk begrepen heeft. Zoals die oom van veel mensen, die na de Tweede Wereldoorlog naar ver weg verhuisde omdat hij vreselijk fout was geweest.
Lance Edward Armstrong, geboren Gunderson, viert vandaag zijn 45ste verjaardag. Vuurwerk en trompetgeschal kunnen wat mij betreft achterwege blijven.

18-09-2016