Kristin ARMSTRONG

Geboortedatum: 11 augustus 1973
Geboorteland: Verenigde Staten

Nu het nog maar twee jaar duurt aleer er weer Olympische Spelen zijn, vragen Europees kampioene Ellen van Dijk, wereldkampioene Annemiek van Vleuten en Nederlands kampioene Anna van der Breggen zich misschien bezorgd af wat Kristin Armstrong gaat doen.
De nu 43-jarige oud-renster uit Idaho heeft het namelijk gepresteerd om drie keer Olympisch kampioene te worden in twaalf jaar tijd en toen ze dat twee maal was geweest en met wielrennen was gestopt, haalde ze met zicht op de spelen van Rio haar fiets van zolder en ging weer in training.
Met als gevolg dat ze voor de derde keer de gouden plak in ontvangst mocht nemen. Er hebben ons inmiddels berichten bereikt dat ze al weer bezig is met de spelen van Tokyo in 2020, maar om Amerikaans tijdrittalent te trainen en te begeleiden om haar opvolging zeker te stellen.
Wie weet echter zeker dat het daarbij blijft? Als ze voor dat trainen en begeleiden haar fietsje weer beklimt komt de goesting misschien wel weer terug en voor je het weet krijgen onze toppers dan klop van een 47-jarige. Je moet er niet aan denken.
Het is misschien de meest gestelde vraag aan haar, nadat ze jarenlang heeft moeten ontkennen de echtgenote te zijn van Lance. Dat was in de tijd toen de zevenvoudige ex-Tourwinnaar getrouwd was met Kirsten, haar bijna-naamgenote.
Ik kom op die familiebanden omdat op de datum van vandaag ook Piet, de jongere broer van Wim en Klaas van Est, Jacques de zoon van Jean Stablinski en Gino de broer van Edwig Van Hooydonck geboren zijn. Die stonden ver in de schaduw van hun beroemde broer en vader, maar dat kun je in de verhouding tussen Lance en Kristin niet zeggen. De erelijst van Kristin staat in geen verhouding tot die van Lance, zelfs als we zijn geschrapte overwinningen meetellen.
De jarige van vandaag was een wielrenster die zich doelen stelde. Dat wil ik winnen en als ze dat had besloten leefde ze als een monnik naar die dag toe. Levend als een asceet en trainend als een beest, had ze steeds op het moment suprème de vereiste vorm te pakken.
Dus sluit ik niet uit dat ze op enig moment besluit voor haar vierde gouden plak te gaan. Gaan de jaren dan niet tellen? Jazeker wel, maar niet voor iedereen. Denk aan Leontien van Moorsel, die de hormonale roep om het moederschap niet langer kon weerstaan, anders had ze misschien nog gefietst en gewonnen. En denk aan Annemiek van Vleuten die ondanks haar leeftijd elk jaar beter lijkt te worden.
Kristin weet overigens wat ze doet, want ze heeft een bachelors degree aan de universiteit van Idaho in het specialisme inspanningsfysiologie behaald. Dat betekent dat ze de grenzen van haar lichamelijke mogelijkheden volledig kent en zelf kan bepalen tot wanneer ze op topniveau kan presteren.
Kristin Armstrong viert vandaag haar 45ste verjaardag.

11-08-2018