Krijn POST

Geboortedatum: 20 januari 1933
Geboorteland: Nederland

Krijn Post is van hetzelfde bouwjaar als zijn naamgenoot Peter, maar er waren grote verschillen. In de eerste helft van de jaren vijftig gold Krijn als een ijzersterke amateur die op de weg een grote toekomst tegemoet leek te gaan. Peter kon in die tijd slechts bogen op wat bescheiden succesjes die hij op de baan van het Olympisch Stadion in de wekelijkse Populaires boekte. Bij de profs ging het net andersom.
Peter werd de vedette die Parijs-Roubaix op zijn naam schreef en de gekroonde Keizer van de zesdaagsen werd en Krijn werd bij de profs na een enkel ereplaatsje in wat criteriums weer melkboer te Nieuw Vennep. Niet dat hij niet ambitieus en eerzuchtig was, want ambitie en eerzucht was er in overvloed.
Als je als amateur de Ronde van het IJsselmeer, de Ronde van Midden Nederland en de Ronde van Zuid Holland op je naam hebt staan dan ben je geen type dat aan de start staat met het idee: ‘We zullen wel zien wat het wordt vandaag’.
Nee dan heb je nachten in je bed liggen woelen en gepiekerd waar je je slag gaat slaan. Dan heb je nagedacht over je belangrijkste tegenstanders, over je materiaal, over je verzorging, gebeden dat je geen pech gaat krijgen en nog veel meer an voorbereiding gedaan. Maar bij de profs is die ambitie niet genoeg.
Daar moet je ondanks een indrukwekkende erelijst bij de amateurs opnieuw beginnen, voor niemand ontzag hebben, je schikken in die specifieke cultuur van handjeklap, afspraken maken, op je nuchtere maag biefstukken naar binnen werken, pilletjes slikken in de hoop daar later niet de rekening voor te krijgen geprsenteerd en gezagsverhoudingen eerbiedigen of negeren.
Je eigen plan trekken was er niet bij, want dan kom je niet ver. Zie de mislukte profcarrières van een wielerfenomeen bij de amateurs als Fedor den Hertog en nog tal van andere grote talenten. Het profwereldje is knetterhard en wie aan de top staat dicteert de wetten.
De slimme diplomaat en spijkerharde zakenman die Peter was, was in dat wereldje in zijn element, terwijl Krijn verbaasd om zich heen keek en terugverlangde naar zijn melkwijk, waar het allerminst een ratrace is. Het profpeloton wacht op niemand en het profmilieu zit op niemand te wachten.
Alleen coureurs die zich aanpassen en voor niemand uit de weg gaan, hebben kans van slagen. Peter maakte als jong beroepsrenner de keus voor de baan en had daar aanvankelijk de grootste moeite om in the picture te komen. Met veel doorzettingsvermogen en een beetje geluk lukte het hem uiteindelijk. Hij werd een baanvedette en stapte met die naam later ook de weg op. Hij dwong zijn kansen af, maar dat moet je wel kunnen.
Ook al is Krijn Post als beroepsrenner niet geslaagd, hij mag terugzien op een prachtige carrière bij de amateurs. Wie sport in de eerste plaats ziet als een prachtige vrijetijdsbesteding - en dat was in de jaren vijftig zo - mag hem feliciteren als iemand die er als hobby alles heeft uitgehaald.
Hij was drie keer kampioen van Noord Holland en als je terugblikt hoe veel topamateurs toen in die provincie woonden weet genoeg. Die drie jaar dat hij bij de profs reed zullen we dan maar vergeten. Krijn Post viert vandaag zijn 85ste verjaardag. Ik hoop in goede gezondheid.

20-01-2018