Koen BOUWMAN

Geboortedatum: 2 december 1993
Geboorteland: Nederland

Het is weer zover. Er zijn vandaag geen jarigen die bekend genoeg zijn om een behoorlijk stukje aan te wijden. Dus daarom maar weer eens de katholieke heiligenkalender geraadpleegd voor een oplossing.
En jawel, ik vond de Heilige Koenraad van Parzham, een geestelijke die leefde van 1818 tot 1894. Hij verdiende zijn heiligverrklaring met het doen van goede werken en de opvang van pelgrims. In Beieren waar hij werd geboren en vandaag precies 124 jaar geleden is gestorven.
Zo moest ik op zoek naar een wielrennende Koen. Ik had gelijk drie namen paraat, of eigenlijk vier. Die vierde is Coentje Cooper, een leeftijdgenoot van mij die me als jongetje van een jaar of negen op de padvinderij dichterbij bij de door mij toen al aanbeden wielersport bracht.
Hij was namelijk een oomzeggertje van zowel Cas Kleefstra als van Gijs Cooper en dat waren in de jaren veertig en vijftig sterke amateurrenners. Coentje werd ook wielrenner, maar was niet goed genoeg om er zoveel jaar na dato een stukje van te braden.
Ook van Coen Boerman weet ik niet veel, behalve dat hij ooit een belofte was in de opleidingsploeg van Rabobank, maar al met wielrennen stopte voor hij naar de profs overstapte. Koen de Kort komt ook niet in aanmerking, wie meer over deze sympathieke cosmopoliet wil weten, moet deel III van mijn trilogie maar lezen.
Blijft over Koen Bouwman van wie ik vurig hoop dat hij dit jaar bij de grote mannen gaat doorbreken en in de Tour de France gaat debuteren. De renner van LottoNL-Jumbo, geboren in de Achterhoek, is namelijk een uitstekende klimmer.
Dat leidt ik af aan zijn optreden vorig jaar in het Critérium du Dauphiné waar hij én een etappe won én het bergklassement op zijn naam schreef. En de Dauphiné is een walhalla voor klimmers.
In de laatste etappe ging het nog bijna mis, hoewel hij vanaf kilometer één had geprobeerd in de vlucht mee te gaan. Maar de kleine kopgroep kreeg geen ruimte en toen hij terug was in het peloton ging een ander ploegje lopen dat geen strobreed in de weg werd gelegd.
Het ging die laatste dag op en af en vooraan bleef het tempo hoog. Op een gegeven moment bedroeg Koen’s achterstand achttien minuten. Toen werd het een gevecht tegen de tijdlimiet, want de bergtrui betekende prijs en prijsrijden betekent geld.
Aan de voet van de laatste wist Koen dat het alles of niets was en hij spoot de col op. Hij kwam op tijd over de finish in de wetenschap een stoffelijk bewijs van zijn klimcapaciteiten mee naar huis te kunnen nemen.
Gisteren eindigde de Ronde van de Alpen met een overwinning van Thibaut Pinot. Koen eindigde als zeventiende en is wellicht diep in de nacht thuisgekomen. Op tijd om vandaag te bedenken dat als hij een katholieke Fransman was geweest hij vandaag zijn verjaardag had moeten vieren. Dat gebeurt nu op 2 december als hij 25 jaar wordt.

21-04-2018