Knut KNUDSEN

Geboortedatum: 12 oktober 1950
Geboorteland: Noorwegen

Je kunt Knut Knudsen vergelijken met drie grote Nederlandse coureurs uit het verleden. Qua naam is hij natuurlijk de Noorse Jan Janssen, maar hij heeft ook iets gemeen met Hennie Kuiper.
Zowel De Kuip als De Noorman werden in 1972 Olympisch kampioen. Hennie won de wegwedstrijd en Knut de vier kilometer achtervolging. Hij versloeg daar in de finale de Zwitser Xaver Kurmann.
Het meest vergelijkbaar is hij echter met Roy Schuiten, want hij was net zo’n ongelooflijke tijdrijder als het in 2006 overleden hardrijfenomeen.
Ze schelen in leeftijd maar negen weken, ze waren allebei twee keer wereldkampioen in de achtervolging. Roy bij de profs en Knut bij de amateurs.
Hoewel ze ook wegwedstrijden hebben gewonnen, excelleerden ze toch vooral in tijdritten en achtervolgingswedstrijden. Pure hardrijders. Ze beleefden allebei ook hun beste jaren in Italië.
Ze zijn elkaar twee keer van nabij tegengekomen. In de finale van het WK achtervolging, waar Schuiten won (foto 1) en in 1978 als koppelgenoten in de Trofeo Baracchi, een koppeltijdrit waar ze het Nederlandse koppel Zoetemelk-Kuiper klopten.
Knudsen reed lang voor het supermerk Bianchi, de waarschijnlijk beroemdste racefiets ter wereld. Hoewel het woord ‘wit’ betekent, wordt het geassocieerd met die mooie kleur groen, die je nog terugziet in de fietsen van LottoNL-Jumbo.
Er is echter ook de blauwe periode geweest. Dat zag er zo kek uit dat zelfs die Scandinavische kop van Knudsen er perfect bij paste. Dat is niet cynisch bedoeld, maar de ruige trekken van een Viking passen moeilijk bij het verfijnde stilisme van een Italiaans topproduct.
Knudsen fietste bijna zijn hele profcarrière voor Italiaanse ploegen, maar werd in eigen land als een grootheid aanbeden. Net als latere kampioenen als Thor Hushovd en Edvald Boasson Hagen. Maar Knut was de eerste Noorse wielerheld.
Op internet vond ik althans de kwalificatie: ‘Knut Knudsen er en legende i norsk sykkelhistorie’. Als ze dat nog steeds van je vinden, heb je het volgens mij wel goed gedaan in de ogen van je landgenoten.
Knut Knudsen viert vandaag zijn 67ste verjaardag.

12-10-2017